Ook beperking hypotheekrenteaftrek uitgesteld tot na de verkiezingen

De vijf partijen om de tafel met minister De Jager van Financiën in april. Foto NRC / Maarten Hartman

De beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals afgesproken in het begrotingsakkoord van de vijfpartijencoalitie, wordt pas na de verkiezingen behandeld door de Tweede Kamer. Dat heeft staatssecretaris Weekers vanochtend gezegd in het Radio 1 Journaal.

Volgens Weekers hebben de partijen meer tijd nodig om de plannen verder uit te werken. Ook de belasting op de reiskostenvergoeding wordt pas na de verkiezingen door de Kamer behandeld, zo werd gisteren bekend.

‘Deze plannen vergen het nodige denkwerk’

Weekers:

“Wat we nu doen vóór het zomerreces is het pakket aan fiscale maatregelen doorvoeren (btw-verhoging en accijns op drank en tabak e.d., red.). De bulk gaat er nu doorheen. Maar de zaken die nog veel uitwerking vergen, dat kost het nodige denkwerk en overleg met branches, daar hebben we wat meer tijd voor nodig. Dus dat wordt pas geregeld bij het Belastingplan.”

Het Belastingplan 2013 wordt samen met de Miljoenennota gepresenteerd op de derde dinsdag van september. “Als het goed is” wordt met de hypotheekrenteaftrek (13 miljoen euro in 2013, 5,4 miljard op lange termijn) en de forenzenbelasting (1,3 miljard euro) het financiële gat voor het einde van het jaar gedicht, aldus Weekers.

‘De Jager in goede positie om Belastingplan te verdedigen’

Volgens NRC-politiek redacteur Derk Stokmans is het nog maar de vraag of er na de verkiezingen een Kamermeerderheid bestaat voor de plannen. Maar, er zal toch nog geen nieuwe Kamer zijn geïnstalleerd voor het einde van het jaar:

“Niemand voorziet in het huidige versplinterde en gepolariseerde politieke landschap een snelle formatie. Dat betekent dat het Belastingplan 2013 hoogstwaarschijnlijk verdedigd zal worden door demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), in een Tweede Kamer die vooral bezig is met de formatie en de geheime onderhandelingen die daarbij horen. De minister heeft er veel belang bij de 3 procent te halen, en de lastenverzwaring voor forenzen is daarvan een belangrijk onderdeel. Hij bevindt zich dus in een goede positie om het plan er toch door te krijgen.”

Renteaftrek voor nieuwe hypotheken wordt beperkt

Huizenkopers hebben vanaf 1 januari alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als ze hun hypotheek in dertig jaar volledig aflossen – annuïtair of lineair. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de eerste jaren veel rente betaald en weinig afgelost. De maandlasten blijven dertig jaar gelijk.

Bij een lineaire hypotheek wordt dertig jaar lang een vast bedrag aan aflossing betaald. Daardoor wordt de rente steeds lager, en daarmee ook de maandlasten. De aflosverplichting voor nieuwe huiseigenaren betekent het einde van veel voorkomende hypotheekvormen als de spaarhypotheek, beleggingshypotheek, aflossingsvrije hypotheek en banksparen.

Weekers over de belasting op woon-werkverkeer en de hypotheekrenteaftrek:

    • Marije Willems