‘Onduidelijkheid over commissie bij compromis over rituele slacht’

Vandaag ondertekenen verschillende partijen het convenant van Henk Bleker, dat dierenwelzijn bij rituele slacht moet verbeteren.
Vandaag ondertekenen verschillende partijen het convenant van Henk Bleker, dat dierenwelzijn bij rituele slacht moet verbeteren. Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Vandaag zullen verschillende partijen hun handtekening zetten onder het convenant dat dierenwelzijn bij rituele slacht moet verbeteren. Maar over de samenstelling en werkwijze van de wetenschappelijke commissie die hierop moet toezien is gesteggel, schrijft Trouw vanochtend.

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en demissionair staatssecretaris Bleker zetten vandaag hun handtekening onder het convenant om het naar de Eerste Kamer te sturen, schrijft de krant. Bleker zal daarnaast de vergaderingen van de commissie voorzitten, maar wordt geen voorzitter.

De overeenkomst had eigenlijk in maart al ondertekend moeten worden, maar dat gebeurde niet door onenigheid over de samenstelling van de commissie. Het NIK was het niet eens met de aanstelling van Ludo Hellebrekers (voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) als voorzitter omdat hij van mening is dat de discussie gaat over dierenwelzijn en niet over de vrijheid van godsdienst.

Nog steeds onduidelijkheid

Nu is er volgens de krant echter nog steeds onduidelijkheid over de werkwijze en de samenstelling van de commissie. Joodse bronnen meldden dat Bleker is gezwicht voor de bezwaren van de Joodse gemeenschap, maar Hellebrekers zelf verklaart in Trouw dat er niets aan de samenstelling van de commissie veranderd is:

“De staatssecretaris gaat straks de vergaderingen een tijdje leiden. Maar verder, zo is ons verzekerd, verandert er helemaal niets. (…) Puur het dierenwelzijn: dat is de insteek. En dat blijft ook de insteek met staatssecretaris Bleker als voorzitter.

Het convenant is bedacht door demissionair staatsecretaris Henk Bleker nadat het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme eind vorig jaar door de Eerste Kamer is opgeschort. Het moet voorzien in een compromis tussen dierenwelzijn en godsdienstvrijheid.