Omstreden homotherapie wordt niet meer vergoed

Een testimonial van een klant van Different, aanbieder van christelijke homotherapie.
Een testimonial van een klant van Different, aanbieder van christelijke homotherapie.

Zorgverzekeraars hoeven de omstreden homotherapie die wordt aangeboden door de christelijke instelling Different niet meer te vergoeden. Dat staat in een brief die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag naar de Kamer stuurt, schrijft De Telegraaf.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de zaak onderzocht en concludeert volgens de krant dat er geen sprake is van een psychiatrische stoornis bij mensen die om religieuze redenen problemen hebben met hun geaardheid. De oorsprong van de problemen ligt volgens de IGZ bij de geloofsovertuiging.

Wie om geloofsredenen problemen heeft met zijn geaardheid moet dus op zoek naar pastorale hulp, concludeert de inspectie. Daarbij is geen sprake van een psychiatrische diagnose of behandeling en dus hoeft de zorg volgens de IGZ niet te worden vergoed.

Different raakte in januari in opspraak door een artikel in Trouw. Daarin beklaagden medische organisaties zich erover dat zij een therapie moeten vergoeden waarbij homo’s zouden leren hun ‘zondige’ geaardheid te onderdrukken. Different is een erkende instelling voor geestelijke gezondheidszorg en dus kunnen verzekeraars niet weigeren de therapie te vergoeden.

De instelling ontkende overigens homogevoelens te helpen onderdrukken. Het zou gaan om het bieden van hulp bij psychische problemen die voortkomen uit onzekerheid rond de seksuele identiteit.