Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

nrc.nl en de cookiewet

Na flink wat pagina's op nrc.nl, en een bezoekje daarvandaan aan Spotify, zijn dit de connecties die 'Collusion for Chrome' oppikte.

Vandaag is de nieuwe telecomwet in werking getreden met daarin een aantal paragrafen over cookies. De wet is versneld aangenomen om represailles vanuit Brussel te voorkomen, en hoewel oorspronkelijk het plan was om de wet per 1 januari 2013 in werking te laten treden, is de wet vandaag al geldig. De nieuwe wet heeft grote gevolgen voor de gebruikerservaring op internet, want het gebruik van cookies wordt streng aan banden gelegd. Dat lijkt een groot goed voor jou als bezoeker van een website omdat een site expliciet moet vragen of er een cookie geplaatst mag worden. De realiteit is echter weerbarstiger en het is zeer lastig om de wet naar de letter uit te voeren.

Wat staat er in de wet?

De Nederlands cookiewet wijkt op een belangrijk punt sterk af van de Europese richtlijn. Op voorspraak van de PVV, D66 en PvdA is er in Nederland voor gekozen om voor een opt-in te kiezen in plaats van van een door Europa voorgeschreven opt-out. Dit amendement heeft grote gevolgen voor de technische realisatie van de cookiewet op Nederlandse websites. Naar de letter van de wet zullen wij jou voor elke cookie die wij of een externe bron (Youtube, Facebook, Google, Twitter, Disqus, adverteerders en vele anderen) toestemming moeten vragen of we dat cookie mogen plaatsen. Dat zullen we voor elk cookie wat nog niet eerder is gepresenteerd opnieuw moeten doen. Je begrijpt dat de gebruikerservaring hiermee volledig verstoord wordt. in plaats van een website die zich snel opent en jou een overzicht biedt van het laatste nieuws en het beste van het web zul je eerst met een aantal pop-up vensters worden geconfronteerd waarin wij je telkenmale vertellen welk cookie er geplaatst zal worden, en of je hiermee akkoord wenst te gaan.

Wat doet nrc.nl?

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk, nrc.nl plaatst cookies. Ons beleid ten aanzien hiervan kan je nalezen op Cookies op nrc.nl. Verder bieden wij nog geen technische oplossing op de site aan om aan de wet te voldoen. Dit omdat wij nog worstelen met het dilemma dat er geen technische oplossing bestaat waarin we jouw gebruikerservaring zo min mogelijk verstoren, en je toch de mogelijkheid bieden om elk cookie dat wij of derden via onze site bij jou proberen te plaatsen. Oplossingen zoals bij telegraaf.nl voldoen niet aan de Nederlandse wet, en zo rigoreus als bij Fok.nl waarin zij eisen dat je cookies accepteert of elders op het internet je heil moet gaat zoeken willen wij (nog) niet implementeren. Daarnaast is het nog de vraag of de methode van fok.nl juridisch houdbaar zal blijken.

Het gevolg van dit dilemma is dat we dus nog nog geen technische oplossing bieden voor de opt-in van cookies. Zeker niet uit onwil, maar uit onmacht. We hoeven er geen doekjes om te winden: nrc.nl kunnen we niet maken zonder onze adverteerders en jullie, onze bezoekers. We plaatsen daarnaast filmpjes van derden zoals omroep.nl en Youtube, we gebruiken Facebook, Twitter en Google+ om je de mogelijkheid te bieden een artikel aan te bevelen bij je vrienden. We willen dat jullie met elkaar in discussie gaan bij veel van onze artikelen en blogposts. Al deze functionaliteit komt in het geding als we ons conformeren aan de wet zoals die nu is aangenomen, en dat zou uiteindelijk ons bestaansrecht ontnemen.

lees ook: Tech: Websites worstelen met de cookiewet