Moeders blijven werken ondanks duurdere crèche

Eerder werd juist voorspeld dat moeders zouden stoppen met werken door de bezuinigingsmaatregel.

Den Haag. De bezuiniging op de kinderopvangsubsidie heeft vooralsnog nauwelijks invloed op het aantal moeders dat werkt. Moeders blijven werken, ook al zijn de crèche en de buitenschoolse opvang sinds januari 2012 duurder geworden. Dat schreef demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

In het eerste kwartaal van 2012 werkte 71,6 procent van de moeders met kinderen tot 12 jaar. Dat was 71,1 procent in 2011. Wel werken minder alleenstaande moeders. Hun arbeidsparticipatie daalde van 64,6 naar 64,3 procent. De cijfers zijn geïnventariseerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kamp bezuinigt tot 2015 774 miljoen euro op de kinderopvangtoeslag voor werkende ouders. De ouderbijdrage ging daardoor dit jaar met gemiddeld 16 procent omhoog. Ouders betalen per maand nu 22 tot 103 euro meer voor twee dagen opvang van twee kinderen onder vier jaar, afhankelijk van hun inkomen.

Kamp reageert met deze cijfers op de zorgen die begin dit jaar ontstonden in de Tweede Kamer. Op basis van eigen enquêtes voorspelden FNV en GroenLinks dat een deel van de moeders zou stoppen met werken. Ook de branchevereniging van kinderopvangbedrijven voorspelde dat.

Het Centraal Planbureau verwachtten echter een gering effect, omdat ook de stijging van de subsidie weinig vrouwen aanzette tot werken. NRC