MKB-innovatieprijs naar vleesvervanger 'Beeter'

De duurzame vleesvervanger ‘Beeter’ wint dit jaar de MKB-innovatieprijs voor het meest vernieuwende product.

Nederland, Ochten, 30-05-12 Onzetters van het bedrijf Ojah wat Beeter maakt (vlees vervanger). © Foto Merlin Daleman
Nederland, Ochten, 30-05-12 Onzetters van het bedrijf Ojah wat Beeter maakt (vlees vervanger). © Foto Merlin Daleman

Een duurzaam geproduceerde vleesvervanger waarbij je bijna niet proeft dat het geen vlees is. Door voedselproducenten vaak beloofd, maar zelden waargemaakt.

Fabrikant Ojah uit het Gelderse Ochten heeft de gouden formule echter gevonden. De duurzame vleesvervanger ‘Beeter’ is gemaakt van niet meer dan sojameel en water en nadert de smaak én structuur van echt vlees. „Je kunt er echt je tanden in zetten.” Daarom is Ojah de winnaar van de MKB-innovatieprijs 2012.

Het begon vijf jaar geleden met een idee. De drie latere oprichters van Ojah, Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen, ontwikkelden een vleesalternatief met vezelige structuur. In tegenstelling tot de gangbare vleesvervangers had hun product een heuse, sappige ‘bite’. Net echt.

De drie besloten hun formule in eigen beheer te houden en zelf met hun innovatieve vleesvervanger de markt op te gaan. Geen gangbare keuze, volgens medeoprichter en eigenaar Jeroen Willemsen. „Niet veel onderzoekers kiezen er zelf voor om het traject van idee tot realisatie en distributie zelf te doen.”

Nu, vijf jaar later, blijken ze een goede keuze gemaakt te hebben. Ojah maakt en distribueert vijfendertig op Beeter gebaseerde producten. Sinds oktober is er zelfs een eigen fabriek, waar 800 ton Beeter per jaar kan worden geproduceerd. Duurzaam, want nabewerkingen zoals drogen, rehydratatie, vormen en binden zijn niet nodig. Het water- en energieverbruik is dan ook laag bij de productie.

Het bedrijf heeft nog meer groeiplannen. Willemsen: „We hebben in de fabriek de ruimte om met een of twee nieuwe productielijnen uit te breiden. Vóór 2015 willen we een tweede lijn.”

De zaken gaan dus goed. De drie oprichters zijn de directieleden geworden. Dat klinkt wel wat chiquer dan het is. Willemsen: „Bij Ojah werken zes man, ons drieën meegerekend. Dus als het nodig is, staan we nog altijd zelf aan de productielijn.”

Over de productie wil Willemsen weinig kwijt, om concurrentieredenen. „Eigenlijk is het heel eenvoudig. We gebruiken alleen sojameel en water en gebruiken geen chemische toevoegingen. Onze productielijn is eigenlijk een uit de kluiten gewassen pastamachine waarin we kneden, persen en koken. Toch hebben we een product waar veel van onze concurrenten jaloers op zijn. We proberen niet om vlees te imiteren, zoals vaak gebeurt.”

De complimenten die Ojah krijgt, noemt Willemsen een „beloning”. „Zo testte de Consumentenbond ons eind vorig jaar als beste. En nu staan we in de MKB-innovatie top 100. Maar het belangrijkste voor ons is de mening van de consument. Onze primaire drijfveer is kwaliteit, zelfs nog meer dan duurzaamheid. Want Beeter is het meest veelzijdige stukje alternatief voor vlees en vis.”

    • Simon Bruyning