Mag je je handtekening nog veranderen?

Die afzichtelijke krabbel waarmee je als veertienjarige je eerste bankrekening opende, die wil je toch niet onder een contract bij een serieuze werkgever zetten? Daarom vragen Thomas de Veen en Marjolijn Hulsbos uit Amsterdam zich af: mag je je handtekening nog veranderen?

Er is maar één regel over handtekeningen, zegt forensisch schriftexpert Peter Zevenbergen. Een Nederlandse handtekening, zo is opgenomen in de wet, moet meer zijn dan een kruisje. „Verder mag u met uw handtekening doen wat u wilt.” Een handtekening, vervolgt hij, is geldig tot iemand de geldigheid in twijfel trekt. Dat betekent dus wel dat, als de nieuwe handtekening anders is dan die op je paspoort, je Amerika niet inkomt. En wil je met je creditcard afrekenen in een Franse winkel en je handtekening wijkt af van die op de kaart? Dan gaat de koop niet door. Je mag dus gerust je handtekening veranderen, maar dan is het slim om die nieuwe krabbel ook aan te passen op je paspoort, rijbewijs, testament, het door te geven aan je bank en aan alle andere relevante instanties.

Hoe vaak mensen hun handtekening veranderen, is niet bekend. Maar feit is dat een handtekening geleidelijk verandert naarmate je ouder wordt, vertelt Zevenbergen. Vroeger, toen internetbankieren nog niet bestond, gaf dat weleens problemen bij de bank. Werden acceptgiro’s teruggestuurd omdat de handtekening niet genoeg leek op de handtekening die de bank kende. Zevenbergen kan dat, in ernstiger zaken als bij fraude of arbeidsconflicten, reconstrueren. „Geeft u mij tien van uw handtekeningen van nu tot tien jaar terug en ik leg ze in de goede volgorde.”

Het werk van een forensisch schriftexpert („Er zijn er drie of vier van in Nederland”) is het vaststellen of een handtekening echt is of niet. Zijn er bijvoorbeeld „aarzelingskenmerken” te zien? Iemand die een handtekening vervalst en zo nu en dan naar het voorbeeld kijkt, hapert en stopt dan even zijn pen.

Tijdens het gesprek krijgt Zevenbergen een nieuwe zaak in zijn mailbox. Of hij wil controleren of een diploma echt is. Het veranderen van je handtekening is geen probleem. Maar het is wel handig om die nieuwe krabbel goed te beheersen.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Anne Dohmen