Madonna toont Le Pen met een hakenkruis

Het gezicht van Madonna met de ogen van Marine Le Pen plus hakenkruis, tijdens het concert in Tel Aviv, vorige week.
Het gezicht van Madonna met de ogen van Marine Le Pen plus hakenkruis, tijdens het concert in Tel Aviv, vorige week.

Zangeres Madonna weet hoe ze moet provoceren. In haar nieuwe show MDNA laat zij de Franse extreem-rechtse politica Marine Le Pen in een videoclip zien met een hakenkruis op haar voorhoofd.

Bij Le Pens partij Front National, die juist van het nazistische imago probeert af te komen, zijn ze woedend.

„We zijn geen nazipartij”, zegt een woordvoerder. „Als je het Front National beschuldigt van antisemitisme en racisme, beschuldig je eenvijfde van de Fransen.”

De partij overweegt Madonna voor de rechter te dagen als de beelden ook worden getoond tijdens een concert op 14 juli in het Parijse Stade de France. „We wachten af of ze dit ook in Frankrijk doet”, zei Marine Le Pen. Het Franse ministerie van Vrouwenrechten sprak van een „ongelukkig” incident.

De video, waarmee het nummer Nobody Knows Me wordt geïntroduceerd, laat ook de gezichten zien van onder anderen Madonna zelf, paus Benedictus XVI, de Chinese president Hu Jintao, Adolf Hitler en de Amerikaanse politica Sarah Palin. De beelden volgen elkaar in razend tempo op, maar het hakenkruis en Hitler zijn overduidelijk.

Volgens Marine Le Pen, op campagne voor de parlementsverkiezingen van komend weekeinde, past dit bij „een oude zangeres die wil dat mensen over haar praten. Het is begrijpelijk dat ze zulke extreme dingen doet.”

In de krant Le Parisien wees Le Pen op de omstreden adoptie van twee jonge kinderen uit Malawi door Madonna. „Heeft Madonna de kinderen die ze in Afrika heeft gestolen al teruggegeven? Of heeft ze ze uiteindelijk gewoon gekocht?” (AFP)