Limburg toont zich nu op z’n Europeest

Het akkoord werd getekend aan de tafel waaraan regeringsleiders in 1992 hun handtekening zetten onder het Verdrag van Maastricht. Achter formateur en onderhandelaars stond naast de Limburgse vlag die van Europa. Met het afscheid van de PVV als coalitiepartner leek het nieuwe bestuur van Limburg (CDA, VVD, PvdA) gisteren ook de euroscepsis uit het ‘gouvernement’ te willen bannen.

Ook anderszins is de breuk met de vorige coalitie duidelijk. Zo rekent het Limburgse provinciebestuur veiligheidsbeleid niet meer tot de speerpunten. Het vorige college gaf subsidies op hang- en sluitwerk, bereidde een veiligheidsnota voor en wilde een ex-korpschef van politie benoemen tot topambtenaar. Het aantal gedeputeerden gaat nu van 5 naar 6 en iedereen gaat gebruik maken van de auto met chauffeur. De PVV verzette zich in het vorige college tegen dit soort ‘verspilling’.

Het nieuwe coalitieakkoord verwijst nadrukkelijk naar het Rijnlands model. Extra aandacht gaat uit naar jeugdzorg, arbeidsmarkt, natuur en milieu. Steunmaatregelen van de provincie compenseren deels bezuinigingen van het Rijk.

De PVV werd bij de vorige Statenverkiezingen de grootste partij van Limburg. De steun voor de daarna gevormde coalitie met PVV, CDA en VVD viel vorige maand weg, toen het CDA het vertrouwen opzegde. De doorslag gaf de ophef rond een bezoek van de Turkse president Gül.