Libische militie neemt vliegveld van Tripoli in en eist vrijlating van leider

Een Libische militie heeft gisteren het vliegveld van Tripoli omsingeld en ingenomen met tanks en gewapende voertuigen. Ooggetuigen meldden dat er geweervuur te horen was. Het vliegverkeer naar Tripoli moest worden omgeleid. De militie komt uit Tarhouna en eist dat leider Bou Ajeela al-Habshi wordt vrijgelaten. Al-Habshi werd zondagavond door gewapende mannen opgepakt. Het is niet duidelijk of de autoriteiten of een rivaliserende militie daar achter zit.

Volgens staatspersbureau Lana wil de militie uit Tarhouna met de bezetting van het vliegveld de regering onder druk zetten om de verdwijning van Al-Habshi te onderzoeken. Het lijkt er echter op dat de Tarhouna-militie een andere militie, uit Zintan, verdenkt van de verdwijning. Deze militie is verantwoordelijk voor de beveiliging van het vliegveld in Tripoli. De Zintan-militie heeft ook Saif al-Islam Gaddafi, zoon van de overleden dictator Moammar Gaddafi, in handen. Libische milities, die eerder streden tegen het regime van Gaddafi, hebben grote macht in het land. Botsingen tussen milities en de regering komen geregeld voor. AP, AFP