Legerraad Egypte eist binnen 48 uur grondwetscommissie

Egyptenaren bidden tijdens hun protest vandaag op het Tahrir-plein. Foto AP/Manu Brabo

Het Egyptische parlement heeft van de Opperste Raad der Strijdkrachten 48 uur de tijd gekregen om de vorming van een honderdkoppige grondwetscommissie af te ronden. Zo niet, dan stelt de militaire raad zelf een commissie samen die een nieuwe grondwet zal schrijven.

Het ultimatum werd vandaag bekendgemaakt door het parlementslid Mustafa Bakri, zo schrijft persbureau AP vanavond. De politieke groeperingen in het land zijn al het grootste deel van dit jaar verdeeld over de samenstelling van de commissie. Het overwegend islamitische parlement wil zelf een panel in het leven roepen en een grondwet met een religieuze grondwet schrijven, maar het liberale deel van de volksvertegenwoordiging ziet dat niet zitten.

Protesten op Tahrir-plein duren voort

De spanningen in Egypte liepen de laatste dagen al op door de veroordeling van oud-president Hosni Mubarak tot een levenslange gevangenisstraf. Ook vandaag weer zijn Egyptenaren de straat op gegaan om te protesteren tegen, deze volgens de demonstranten te lage, gevangenisstraf. Sinds zaterdag verschijnen er dagelijks duizenden mensen op het Tahrir-plein in Kairo die de doodstraf eisen voor de verdreven leider.

Over twee weken wordt bovendien de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Het is, zo schreef Midden Oostendeskundige Carolien Roelants gisteren in NRC Handelsblad, onzeker wat de woede over de uitspraak tegen Mubarak voor consequenties voor de verkiezingen heeft:

“De revolutionairen van het eerste uur zien in Shafiq, de kandidaat van het leger, een nieuwe Mubarak. Maar in Moslimbroeder Morsi, die zich enkele dagen terug op het Tahrirplein presenteerde als ‘kandidaat van de revolutie’, hebben zij evenmin vertrouwen. Aan de andere kant willen veel Egyptenaren nu geen protesten meer maar rust, om investeerders en toeristen terug te krijgen. De economie heeft immers zwaar geleden onder de opstand.”

De Egyptenaren hebben nu de keus tussen een “islamitische fascist”, Morsi, en een “militaire fascist”, Shafiq, zei Ahmed Khairy, woordvoerder van de liberale Vrije Egyptenaren Partij eerder. Hij noemde het resultaat na de eerste ronde van de verkieizngen “het ergst mogelijke scenario”. Maar de revolutionairen van Tahrir hebben het na de val van president Mubarak nooit eens kunnen worden om gezamenlijk op te trekken.

    • Annemarie Coevert