Kortkolom economie

Boetes voor paprika- en zilverui-kartel

Amsterdam. - Twee coöperaties van paprikatelers en vijf telers van zilveruien hebben boetes gekregen van in totaal 23 miljoen euro wegens kartelvorming. Dat heeft de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) vanmorgen bekendgemaakt. In het paprikakartel maakten de twee coöperaties en een afzetorganisatie tussen 2006 en 2009 prijsafspraken, stelt de NMa. Ook werd afgesproken van elkaar geen klanten af te pakken. De drie organisaties hebben ongeveer een derde van de markt in Nederland in handen, goed voor een jaarlijkse omzet van 400 miljoen euro. De paprika-afzetorganisatie klikte over het kartel bij de waakhond en kreeg geen boete. De twee coöperaties kregen elk een boete van 7 miljoen euro. Bij de zilveruiboeren acht de NMa bewezen dat er tussen 1998 en 2010 afspraken werden gemaakt over hoeveel zilveruien men zou inzaaien. De boeren hebben samen 70 procent van de Europese zilveruimarkt in handen. Ze kregen boetes variërend van 450.000 tot ruim 6 miljoen euro (in totaal 9 miljoen). (Novum)

Ahold keert wellicht terug naar Zaandam

Amsterdam. - Supermarktconcern Ahold overweegt zijn hoofdkantoor weer te verplaatsen, nu van Amsterdam terug naar thuisstad Zaandam. Bronnen binnen het bedrijf zeggen dat daarover dit najaar een besluit moet vallen, meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Ahold vestigde zich in 2006 in Amsterdam. De laatste jaren maakten ook multinationals als Philips en Akzo Nobel de overstap naar de hoofdstad. Een belangrijke overweging voor Ahold voor verhuizing zou de huurprijs zijn. Het bedrijf bedong in 2006 een forse huurkorting, maar moet na afloop van het huidige huurcontract volgend jaar veel meer gaan betalen. In Zaandam kan Ahold intrekken bij een van zijn dochterbedrijven Albert Heijn, Etos of Gall & Gall. Met de gemeente Zaanstad zou al worden gesproken over een mogelijke terugkeer. (Novum)

IEA: China heeft twee keer zoveel gas nodig

Parijs. - De vraag vanuit China naar aardgas is in 2017 twee keer zo hoog als nu. De wereldwijde vraag naar aardgas groeit de komende jaren daardoor jaarlijks met 2,7 procent. Dit voorspelde het Internationale Energieagentschap (IEA) in Parijs vanmorgen. Per jaar groeit de vraag in China met 13 procent, denkt het agentschap waar oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) aan het hoofd staat. Dat is flink meer dan in de Verenigde Staten. Daar zal de groei over de hele periode tot en met 2017 13 procent bedragen. In Europa groeit de vraag naar verwachting in de komende vijf jaar met 7,9 procent. (AP)

Crisistop van G7 over problemen eurozone

Londen. - De ministers van Financiën van de landen van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) zijn vanmorgen voor spoedberaad over de eurocrisis bijeengekomen, meldde persbureau Reuters vanmorgen. De toenemende problemen bij Spaanse banken en het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone na de verkiezingen van 17 juni zouden aanleiding voor de bijeenkomst zijn. (Reuters)

Detailhandel eurozone ziet omzet dalen

Brussel. - De detailhandel in de eurozone heeft zijn omzet in april met één procent zien dalen ten opzichte van de maand ervoor. Dat is de grootste achteruitgang sinds december vorig jaar. In vergelijking met april vorig jaar daalden de verkopen met 2,5 procent. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat vanmorgen bekendgemaakt. (Novum)