Kortkolom buitenland

Oproep tot kalmte na zware aanslag in Irak

Bagdad. Bij een zelfmoordaanslag bij het hoofdkwartier van een shi’itische religieuze stichting in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 25 mensen om het leven gekomen en meer dan 60 gewond. Het gebouw werd verwoest. De aanslag, die wordt toegeschreven aan sunnitische extremisten, was duidelijk bedoeld om de spanningen tussen shi’ieten en sunnieten te versterken. De aanslag viel samen met de verjaardag van de geboorte van imam Ali, de eerste imam van de shi’itische islam. De shi’itische premier Nouri Maliki en de sunnitische parlementsvoorzitter Usama Nujaifi riepen op tot kalmte. (AFP)

Russen en Oekraïeners veroordeeld in Libië

tripoli. Een militaire rechtbank in Libië heeft gisteren 24 mannen uit de voormalige Sovjet-Unie tot lange celstraffen veroordeeld omdat ze als huurlingen had gewerkt voor de geliquideerde Libische leider Gaddafi. Een Rus, die de coördinator zou zijn geweest, kreeg levenslang; nog een Rus, drie Wit-Russen en 19 Oekraïeners 10 jaar dwangarbeid. Het was het eerste dergelijke proces. Volgens de Oekraïense ambassadeur werkten de mannen in de olie-industrie maar werden ze na het begin van de opstand gedwongen om luchtdoelgeschut te onderhouden. (Reuters)

Akkoord NAVO over transport van materieel

brussel. De Centraal-Aziatische landen Oezbekistan, Kirgizië en Kazachstan staan de NAVO toe om voertuigen en ander militair materieel uit Afghanistan te vervoeren over hun grondgebied. NAVO-chef Rasmussen heeft dat gisteren bekendgemaakt. Eerder heeft de NAVO al een dergelijke afspraak met Rusland gemaakt, zodat het bondgenootschap in de loop van dit jaar kan beginnen met de terugtrekking van tienduizenden voertuigen, wapens en containers. Pakistan blokkeerde de transportroute die via dat land liep in november. (AP)