Kortkolom binnenland

Homotherapie niet langer vergoed

Rotterdam. Zorgverzekeraars hoeven de omstreden behandeling van homo’s door de christelijke instelling Different niet te vergoeden. Dat staat in een brief van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) die vandaag aan de Kamer is gestuurd. Onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg toont volgens haar aan dat Different alleen psychische hulp kan bieden indien sprake is van een psychiatrische stoornis. Die diagnose is niet van toepassing op cliënten die vanwege hun geloofsovertuiging psychische klachten hebben met hun homoseksualiteit, stelt Schippers. Ze vindt dat pastorale behandeling, die niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, wel kan. Different raakte dit jaar in opspraak omdat de instelling homo’s zou leren hun geaardheid te onderdrukken. (NRC)

‘Stadswacht R’dam doet te weinig aan overlast’

Rotterdam. Rotterdamse stadswachten slagen er nauwelijks in kleine ergernissen aan te pakken en richten zich te veel op ‘makkelijke’ bekeuringen zoals parkeerboetes. Dat concludeert de Rotterdamse Rekenkamer in een vandaag gepresenteerd rapport over het functioneren van de stadswachten. In Rotterdam hebben 450 opsporingsambtenaren van de Dienst Stadstoezicht de bevoegdheid om bekeuringen uit te delen voor zaken als wildplassen, foutparkeren en fietsen op de stoep. Op verzoek van de gemeenteraad liep een onderzoeksteam van de Rekenkamer vier maanden mee met Stadstoezicht, dat in het leven is geroepen om lichte vergrijpen aan te pakken. De Rekenkamer stelt vast dat stadswachten „niet substantieel” hebben bijgedragen aan vermindering van de overlast. (NRC)

Invoering snelheidsslot auto van de baan

Den Haag. Het snelheidsslot wordt niet ingevoerd. Het systeem dat ingrijpt als automobilisten te hard rijden is te fraudegevoelig, schreef minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) vandaag in een brief aan de Kamer. Het systeem zou vooral gemakkelijk om de tuin te leiden zijn bij auto’s met cruisecontrol. Het is bij de helft van de auto’s in Nederland niet te installeren omdat ze geen elektronisch gaspedaal hebben. Ook klopt de maximumsnelheid die het systeem aanhoudt lang niet altijd. (Novum)

Henk Krol lijsttrekker ouderenpartij 50plus

Den Haag. Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol wordt lijsttrekker van ouderenpartij 50plus bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat maakte Krol (62) gisteren bekend. Momenteel heeft de ouderenpartij één zetel in de Eerste Kamer, bezet door partijleider Jan Nagel. In acht provincies is de partij vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. Henk Krol is nu fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Begin jaren tachtig was hij voorlichter van de VVD-fractie in Tweede Kamer. Eind juni moet het congres Krol formeel als lijsttrekker benoemen. (NRC)

Insigne voor bevrijding na Molukse gijzelingen

Den Haag. De militairen die in 1977 een einde hebben gemaakt aan de treinkaping in De Punt en aan de gijzeling in Bovensmilde krijgen een insigne. Dat heeft demissionair minister Hillen (Defensie, CDA) gisteren bekendgemaakt, tegelijk met de nieuwe veteranenwet. Molukkers kaapten op 23 mei 1977 een trein terwijl een andere groep meer dan honderd schoolkinderen en leraren in Bovensmilde gijzelde. De Molukkers eisten dat Nederland zich zou inzetten voor een onafhankelijke Molukse staat. Na twintig dagen wisten militairen de treinkaping en de gijzeling te beëindigen. Zes kapers en twee gijzelaars vonden de dood. (Novum)