Klassieke thema’s in SP-programma - ‘partij wil dolgraag regeren’

De SP wil bonussen bij banken “volledig uitbannen”, een nieuw inkomstenbelastingtarief van 65 procent en is tegen iedere verhoging van de huren. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de partij vanmiddag heeft gepresenteerd.

SP-kopjes in het nieuwe hoofdkantoor van de partij in Amersfoort. Foto NRC / Maarten Hartman

De SP wil bonussen bij banken “volledig uitbannen”, een nieuw inkomstenbelastingtarief van 65 procent en is tegen iedere verhoging van de huren. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de partij vanmiddag heeft gepresenteerd.

In het programma, ‘Nieuw vertrouwen’ geheten, komen klassieke thema’s terug als het beschermen van het wettelijk minimumloon en extra geld voor gemeenten om te voorkomen dat “kinderen opgroeien in armoede”. De NS en spoorbeheerder ProRail moeten van de SP weer samengaan in één overheidsbedrijf.

De pensioenleeftijd van 65 jaar is voor de socialisten niet langer heilig, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma. Vanaf 2020 mag die van de SP stijgen, “behalve voor mensen met zwaar werk of een lang arbeidsverleden”.

‘Veel SP-standpunten voor VVD een gruwel’

Het programma van de SP staat ook vol met maatregelen die hogere inkomens raken, iets dat samenwerken met bijvoorbeeld de VVD in een regering kan bemoeilijken, schrijft onze politiek redacteur Oscar Vermeer vanmiddag in NRC Handelsblad:

“De SP wil bijvoorbeeld over inkomens boven 150.000 euro 65 procent belasting laten betalen. De kinderbijslag en zorgpremie worden inkomensafhankelijk. [...] De SP wil ook geld weghalen bij bedrijven, ook al pijnlijk voor de VVD. Bedrijven met een winst boven de twee ton betalen winstbelasting. De bankenbelasting wordt verhoogd. En de ontslagbescherming blijft zoals die nu is. De SP biedt wel een opening bij de marktwerking in de zorg. Die moet nog steeds worden gestopt, maar pas “op termijn” worden teruggedraaid.”

Over Europa, een belangrijk thema bij de komende verkiezingscampagne, is de SP minder negatief dan in het verleden. Europa is niet langer de boeman, mits het zich vooral richt op “behoud van vrede, de bescherming van veiligheid en de bevordering van welvaart en welzijn voor iedereen”.

‘Programma laat zien dat SP bereid is tot compromissen’

Het SP-programma ademt de wil om te regeren, aldus Vermeer:

“Het programma ademt dat de partij dolgraag wil regeren en bereid is tot compromissen. De SP was altijd tegen de verhoging van pensioenleeftijd maar lijkt nu te zeggen dat dat eventueel wel kan, mits de uitzondering wordt gemaakt. De partij was ook altijd extreem kritisch op Europa, maar lijkt het nu toch meer te omarmen. Ook het standpunt over marktwerking biedt mogelijkheden voor de komende kabinetsperiode.”

Kandidatenlijst weinig verrassend

De SP presenteerde vanmiddag ook de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. Daar staan bijzonder weinig nieuwelingen op. De plaatsen één tot en met veertien worden door de huidige Kamerleden – alleen de vertrekkende Ewout Irrgang ontbreekt. En vanaf plek vijftien volgen opvallend veel medewerkers van de SP-Kamerfractie. Twee opvallende nieuwkomers op de lijst zijn Ike Teuling, oud-campagneleider kernenergie bij Greenpeace en Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren.

    • Pim van den Dool