'Kinderen via ouders ook op Facebook'

Facebook overweegt om kinderen jonger dan 13 jaar officieel toe te laten als deelnemer. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal experimenteert het sociale netwerk met mogelijkheden om kinderen via hun ouders te laten inloggen. Kinderen kunnen niet zelfstandig vrienden accepteren via Facebook, alleen met instemming van een volwassene.

Het sociale netwerk zou met een aparte ‘kindermodus’ een rechtszaak kunnen voorkomen: Facebook verzamelt dan geen gegevens van kinderen en toont ze geen advertenties. Als kinderen met toestemming van hun ouders inloggen, krijgen ouders inzage in de vrienden die zich melden. Ook bepalen de ouders welke Facebook-apps hun kind gebruikt.

De minimumleeftijd voor deelnemers aan Facebook is nu dertien jaar. In de Engelstalige gebruiksvoorwaarden, die ook gelden voor Nederlandse deelnemers, staat „You will not use Facebook if you are under 13.”. Maar in de praktijk is die leeftijdsdrempel eenvoudig te omzeilen door een andere leeftijd op te geven. Facebook controleert niet of de opgegeven leeftijd de juiste is.

Daardoor telt Facebook meer dan zeven miljoen kinderen die de site ongeoorloofd gebruiken, bleek vorig jaar uit een onderzoek van een Amerikaanse consumentenorganisatie. Uit andere onderzoeken blijkt dat 19 procent van de tienjarige kinderen en 32 procent van de elfjarige Amerikaanse kinderen al een Facebookaccount heeft.

Facebook verdient geld door advertenties op maat te leveren bij profielen van gebruikers. Daarvoor verzamelt het netwerk grote hoeveelheden data van de leden van het netwerk. Er gelden echter, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, beperkingen voor het verzamelen van persoonlijke gegevens van kinderen onder de dertien jaar.

Facebook staat onder streng toezicht van overheidsinstanties die controleren hoe het sociale netwerk de data verzamelt van zijn meer dan 900 miljoen gebruikers. Als blijkt dat dat structureel gebeurt bij kinderen onder de dertien, riskeert Facebook een flinke boete.