Londen loopt uit voor jubileumconcert Elizabeth

Koningin Elizabeth II (midden) geflankeerd door onder meer Prins Charles tijdens het jubileumconcert. Foto AFP / Arthur Edwards

De Britse koningin Elizabeth II is gisteravond in Londen getrakteerd op een jubileumconcert waar menig beroemdheid én veel publiek voor kwam opdagen. Het feest kende echter ook een domper: haar man, Prins Philip, is in het ziekenhuis is opgenomen.

Philip wordt aankomend weekend 91. Hij werd opgenomen met een blaasinfectie - volgens het koninklijk huis een “voorzorgsmaatregel”. Hij zal een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven en mist daarom de jubileumfestiviteiten die nog gepland staan.

Gisteren was hij er overdag nog wel bij, maar niet meer toen sterren als Stevie Wonder, Paul McCartney, Elton John, Robbie Williams, Cliff Richard en Annie Lennox optraden op een concertavond die door honderdduizenden live of op grote schermen gevolgd werd.

http://youtu.be/UGtUhS8MFn8

Na drie uur muziek verscheen een vermoeid ogende koningin op het podium, samen met haar zoon en troonopvolger Prins Charles. Die zei: “Het enige verdrietige van de avond is dat mijn vader er nu niet bij is, omdat hij is opgenomen in het ziekenhuis. Maar als we hard genoeg schreeuwen, hoort hij ons misschien.”

Vandaag doet de koningin nog St Paul’s Cathedral en het bordes van Buckingham Palace aan als onderdeel van de laatste dag van vier dagen feest. Het hoogtepunt was de massaal bezochte optocht van afgelopen zondag.

    • Peter Zantingh