Invoering snelheidsslot is van de baan

Het snelheidsslot, dat moet voorkomen dat automobilisten te hard rijden, is van de baan nu uit proeven blijkt dat het slot fraudegevoelig is. Foto Hollandse Hoogte / Bert Spies

Het snelheidsslot, dat moet voorkomen dat automobilisten te hard rijden, blijkt fraudegevoelig te zijn. Minister van Infrastructuur Melanie Schulz van Haegen ziet daarom af van de invoering ervan, schrijft de Telegraaf vanochtend.

De afgelopen maanden is volgens de krant uit proeven van Rijkswaterstaat gebleken dat het snelheidsslot bij auto’s met cruisecontrol makkelijk is te omzeilen. Bij auto’s zonder elektronisch gaspedaal (ongeveer de helft van de auto’s) werkt het systeem bovendien in zijn geheel niet.

Anderen nadelen die de krant noemt zijn dat automobilisten hun gedrag niet veranderen door het slot en dat er op gps-apparatuur vaak een verkeerde maximum snelheid wordt gehanteerd. Bovendien zou er momenteel maar een fabrikant zijn die de snelheidssloten levert.

Het snelheidsslot, dat via gps-apparatuur werkt als een begrenzer op de motor, had het tweede slot moeten worden dat het verkeer veiliger maakt. Het alcoholslot is met dat doel eind vorig jaar ingevoerd.

    • Mirjam Remie