Ik was diplomaat

„Buitenlandse Zaken leek me een mooie manier om naar het buitenland te gaan. Ik heb gewerkt op de ambassades in Praag, Washington, Wenen en Brussel. Daarna op het ministerie in Den Haag.

„Ik heb geweldige dingen meegemaakt, was op plaatsen waar je niet snel komt: een vluchtelingenkamp in Syrië, aan tafel met de Franse premier, aan de grens met Libië tijdens de opstand tegen Gaddafi.

„Het oerwoud aan regels, de stroperige procedures, de lange parafenlijnen, het eindeloze ‘afstemmen’: het begon me tegen te staan. Misschien ben ik te actiegericht voor een ambtenaar. In een beoordeling stond eens: ‘Betrokkene is wars van ambtelijke drukte.’ Mijn laatste functie was coördinator Noord-Afrika, ten tijde van de Arabische Lente. Spannend? Same procedure, different country. Ik kon mijn achterbuurvrouw niet meer uitleggen wat ik deed.

„Als je ergens niet meer met plezier werkt, moet je óf doorgaan en niet zeuren, óf opstappen en iets anders zoeken. In NRC had ik ooit een advertentie gezien: ‘Gat in de markt, word organizer.’ Ik heb de opleiding gevolgd. Na een half jaar in twee banen, als ambtenaar en als ondernemer, ben ik oktober vorig jaar fulltime voor mezelf gaan werken.”

Ik ben professional organizer

„Ik doe in orde en structuur, leer mensen orde in de chaos scheppen. Voor keukens, garderobes, studeerkamers, huishoudens bedenk ik logische systemen. Ook voor administratie en inbox. Vaak is het een kwestie van gedrag aanleren; aan het eind van je dag e-mail weggooien.

„De meeste klanten zijn 30 tot 40 jaar, met kinderen. De hele week een drukke baan, op zaterdag langs de lijn, zondag leuke dingen doen. Wanneer ruim je dan op? En senioren is een groeimarkt. Hebben veel spullen, gaan kleiner wonen. Die help ik met het achterlaten van bezittingen.

„Aan mijn ervaring als diplomaat heb ik veel. Niet alleen omdat ik zelf vaak ben verhuisd. Je bent flexibel, kunt omgaan met cultuurverschillen. Discretie vind ik belangrijk: je komt heel dicht bij je klanten. Alles wat ik zie, vergeet ik. Ik oordeel niet.

„Mensen hechten zich om allerlei redenen aan dingen. Maar het bezit van veel spullen die je nooit gebruikt, geeft je een vals gevoel van controle. Nooit gebruikt? Ooit gemist? Nog te koop? Dan kun je al gauw zonder. Mijn klanten zijn altijd blij als ik kom. Na tien minuten zie je al resultaat. Opruimen lucht letterlijk op.”

    • Hans Wammes