Ik was diplomaat

None
Tess Wouda Kuipers (51)

„Buitenlandse Zaken leek me een mooie manier om naar het buitenland te gaan. Ik heb gewerkt op de ambassades in Praag, Washington, Wenen en Brussel. Daarna op het ministerie in Den Haag.

„Ik heb geweldige dingen meegemaakt, was op plaatsen waar je niet snel komt: een vluchtelingenkamp in Syrië, aan tafel met de Franse premier, aan de grens met Libië tijdens de opstand tegen Gaddafi.

„Het oerwoud aan regels, de stroperige procedures, de lange parafenlijnen, het eindeloze ‘afstemmen’: het begon me tegen te staan. Misschien ben ik te actiegericht voor een ambtenaar. In een beoordeling stond eens: ‘Betrokkene is wars van ambtelijke drukte.’ Mijn laatste functie was coördinator Noord-Afrika, ten tijde van de Arabische Lente. Spannend? Same procedure, different country. Ik kon mijn achterbuurvrouw niet meer uitleggen wat ik deed.

„Als je ergens niet meer met plezier werkt, moet je óf doorgaan en niet zeuren, óf opstappen en iets anders zoeken. In NRC had ik ooit een advertentie gezien: ‘Gat in de markt, word organizer.’ Ik heb de opleiding gevolgd. Na een half jaar in twee banen, als ambtenaar en als ondernemer, ben ik oktober vorig jaar fulltime voor mezelf gaan werken.”