Hoe meer je ziet, hoe minder je eet

Tokyo University professor Michitaka Hirose (R) and his team developed a camera-equipped special goggle, which makes cookies bigger to help users' diet at his laboratory in Tokyo on June 2, 2012. Hirose conducted an experiment, asking examinees to eat as many cookies as they want with and without the glasses. The results showed they ate 9.3 percent less on average with the goggle showing cookies 1.5 times bigger than they actually are and ate 15 percent more with cookies looking two-thirds of their real size. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

Kilo’s afvallen met een speciale dieetbril: het kan echt. Professor Michitaka Hirose (rechts) van de Universiteit van Tokio heeft samen met zijn team een speciale bril uitgevonden, die is uitgerust met een camera. Die camera zorgt ervoor dat het koekje dat de man links in zijn hand houdt anderhalf keer groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Zijn hand blijft daarentegen op ware grootte.

Hirose deed een experiment waarin hij twaalf mannen en vrouwen tussen de 20 en de 40 met en zonder bril aanmoedigde zoveel koekjes te eten als ze maar wilden. Met bril aten de proefpersonen gemiddeld 9,3 procent minder dan zonder bril.

Om het experiment compleet te maken, liet Hirose zijn proefpersonen hetzelfde proces met bril herhalen. Nu verkleinde hij het koekje echter met eenderde. En wat bleek: zijn proefpersonen aten 15 procent meer dan zonder bril. Conclusie: als je eten groter lijkt dan het in werkelijkheid is, zit je sneller vol en eet je dus minder.

De zintuigen van de mens zijn dus makkelijk voor de gek te houden door een computer. Volgens persbureau AFP voerden Hirose en zijn team nog een experiment uit dat die conclusie onderstreept. Daarin kregen de proefpersonen een gewoon biscuitje te eten. Door een speciale bril die behalve beeld ook geur verandert, dacht 80 procent een chocoladekoekje te eten.