Geen zorgen, hij is echt fit

Wesley Sneijder leidde Oranje in 2010 naar de WK-finale. Nu worstelt hij met zijn vorm. Niets aan de hand, zegt hij.

Redacteur Voetbal

Krakau. Voor Wesley Sneijder (27) begon de voorbereiding op het EK eigenlijk pas echt toen hij gisteren op Schiphol incheckte voor vlucht HV 8915 naar Krakau. „Kijk, al die oefenwedstrijden in Nederland zijn natuurlijk leuk en aardig voor het publiek en het geeft je een goed gevoel als je wint. Maar het gaat om het EK”, stelt Sneijder. „Vanaf het moment dat we in Polen zijn, kom je in een tunnel, dan sluit je jezelf af. Dan komt er van buiten ook niemand meer binnen.”

Het zelfvertrouwen van Sneijder is groot, maar hij is vooralsnog ver verwijderd van het niveau van 2010. Destijds nam de geboren Utrechter Oranje bij de hand en leidde hij de ploeg naar de WK-finale in Zuid-Afrika. Nu worstelt hij met zijn vorm. „Twee jaar geleden kwam ik binnen met veel prijzen. Ik had met Inter alles gewonnen, alles wat ik aanraakte veranderde in goud. Maar het zit nog steeds in me, dat weet ik zeker. Ik maak me geen zorgen.”

De nummer 10 van Oranje kijkt met gemengde gevoelens terug op de voorbereidingsweken in Hoenderloo en Lausanne. In de reeks oefenduels kreeg Sneijder langzaam de stijgende lijn te pakken. Hij eiste in de uitzwaaiwedstrijd zaterdag tegen Noord-Ierland (6-0) in de eerste helft met een assist op Robin van Persie en een doelpunt uit een vrije trap even de hoofdrol op, maar in de tweede helft ging het kaarsje uit. Bondscoach Bert van Marwijk stelde dat Sneijder „op weg is” om negentig minuten te kunnen spelen. „Het kan beter en het moet ook beter”, zegt Sneijder zelf.

Sneijder probeerde de discussie over zijn fitheid de afgelopen tijd de kop in te drukken. Van verschillende kanten kwam er kritiek op zijn arbeidsethos. Zo trok oud-bondscoach Marco van Basten in twijfel of Sneijder honderd procent voor zijn sport leeft. Sneijder wuift de kritiek weg. „Moet ik me daar nog zorgen over maken? Dat mensen van alles roepen? Nee, die tijd heb ik gehad. Ik weet van mezelf dat ik fit ben. En ze hebben hier bij Oranje de cijfers voorhanden. Voor de rest hoef ik me toch niet te verdedigen? Al die mensen roepen maar wat op tv. Het is vertier, niet meer en niet minder. Als wij straks de beker pakken, lopen we met z’n allen de polonaise met de critici voorop.”

Vorige week zond de NOS de documentaire ‘De Sneijder-tapes’ uit. Toen zagen we een klein mannetje uit Utrecht dat al overtuigd was van zijn kwaliteiten. Je bent eigenlijk niets veranderd.

„Ja, dat klopt wel. Ik ben nog steeds zo. Het was voor mij ook leuk om twintig jaar terug in de tijd te gaan. Je ziet alles voorbij komen. Altijd een beetje kloten als het kan. Ik kom uit een volksbuurt [Ondiep] en daar kon je je niet verschuilen. Ik heb altijd gezegd dat ik profvoetballer wilde worden. Die bravoure is misschien een van mijn kwaliteiten.” En dan lachend: „Ik kan ook eigenlijk niets anders dan voetballen.”

Je bent een gearriveerde voetballer. Beleef je het EK nu anders?

„Je wordt niet meer nerveus van de eerste wedstrijden en je weet wat er van je wordt verlangd. Zo’n eerste duel met Denemarken is cruciaal. Als je die niet kunt winnen, dan moet je er voor zorgen dat je ’m niet verliest. Winnen is de sleutel voor alles, verlies werkt nadelig op alles. Ook op mij als persoon. Ik kan heel slecht tegen mijn verlies, maakt niet uit wat het is. Dat heb ik van kleins af aan gehad.”

Is Oranje afhankelijk van een goed spelende Sneijder?

„Dat maakt het wel makkelijker, ja. En ik wil weer belangrijk zijn voor dit elftal. Dat moet zelfs. Ik begrijp de bezorgdheid van de mensen ook wel, ik ben zelf nog niet tevreden. Maar de vorm is er. Op de trainingen vliegen de vonken ervanaf, alles gaat dan perfect. Dat moet ik omzetten naar de wedstrijden. Het heeft niets met een gebrek aan ritme te maken, daar heb ik nooit last van gehad. We sluiten ons af van alles en iedereen en moeten resultaat behalen. We moeten zorgen dat niemand straks op ons kan zeiken. Alles minder dan de titel zou een teleurstelling zijn.”

Zou het niet het mooiste zijn als Nederland met goed voetbal resultaat behaalt?

„Als we die beker winnen, maakt het me niets uit als dat met lelijk voetbal is gebeurd. En dat kan het volk dan ook niets meer schelen. Na het WK in Zuid-Afrika stonden er na de verloren finale een miljoen mensen langs de grachten. Dat is enorm motiverend geweest. Die mensen willen we nu graag de beker laten zien.”

    • Koen Greven