Geen EK handbal in Nederland door geldgebrek

Het Europees kampioenschap vrouwenhandbal vindt later dit jaar toch niet in Nederland plaats. Dat maakte de Europese handbalfederatie EHF gisteren bekend. Het EK zou in december gehouden worden, maar de Nederlandse organisatie kan niet voldoen aan de eisen van de EHF en heeft de organisatie van het toernooi teruggegeven.

Om de drie speelaccommodaties in Rotterdam, Maastricht en Apeldoorn aan te passen had het Nederlands Handbal Verbond (NHV) zo’n 1,2 miljoen euro nodig. Het NHV vreesde een financieel fiasco, en vroeg de Europese federatie of het garant kon staan voor het (eventuele) verlies. De EHF weigerde, waarop de NHV besloot de organisatie van het toernooi terug te geven.

Voor het NHV zijn het dramatische weken. De Nederlandse handbalsters wisten zich eind vorige maand niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. De ploeg van bondscoach Henk Groener kwam één treffer tekort.

Deelname aan het EK – welk land het toernooi nu gaat organiseren is nog niet bekend – is voor de handbalsters nu erg onzeker. Nederland was als gastland automatisch geplaatst voor het EK en deed daarom niet mee aan de voorrondes. Alleen als een al geplaatst land de organisatie op zich neemt, krijgt Nederland nog een beslissingsduel voor EK-deelname. „Voor het Nederlands team is het drama op drama”, zegt de algemeen directeur van het NHV, Hans Landa, in een telefonische reactie.

Bij het inspectiebezoek – twee weken geleden – stelde de EHF hoge aanvullende eisen aan de speellocaties. In de Maastrichtse evenementenhal MECC moest een tribune van 8.000 plaatsen worden opgebouwd, en kleedkamers worden gebouwd. De totale aanpassingskosten zouden hier zo’n 550.000 euro bedragen. In het Omnisportcentrum in Apeldoorn moest een tribune over de wielerbaan gebouwd worden, zodat toeschouwers dichter op het veld zitten. Totale kosten: 400.000 euro. En in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy moesten de lichtinstallatie, televisiestudio’s en VIP-ruimtes worden aangepast. Kosten: circa 200.000 euro.

De NHV maakte al tussen de 300.000 en 400.000 euro aan voorbereidingskosten, zegt NHV-directeur Landa. Zijn bond heeft het financieel zwaar. Vorig jaar augustus werd de begroting voor het EK voor meisjes onder de 19 jaar met 350.000 euro overschreden.