Djokovic en Federer bereiken halve finales Roland Garros

Roger Federer heeft voor de zevende keer in zijn carrière de halve finale van Roland Garros bereikt. Hij won de kwartfinale van Argentijn Del Potro. Kort hierop versloeg Djokovic de Fransman Tsonga in vijf sets.

Federer, de winnaar van 2009 knokte zich tegen de Argentijn Juan Martin del Potro terug uit geslagen positie: 3-6, 6-7 (4), 6-2, 6-0, 6-3. Hij treft in de halve finale Serviër Novak Djokovic.

Federer alert vanaf set drie

Federer leek in de derde set plotseling wakker te schrikken. Hij schroefde zijn eerste servicepercentage op en begon agressiever te spelen, zo schrijft persbureau Novum. Bovendien kreeg Del Potro te maken met fysiek ongemak. De Argentijn, die Federer in 2009 klopte in de finale van de US Open, moest zich laten behandelen aan zijn linkerknie.

De derde en vierde set gingen met 6-2 en 6-0 eenvoudig naar Federer. Vroeg in de vijfde set leefde Del Potro nog even op, maar nadat hij twee breakpoints had laten liggen, sloeg Federer even later wel toe. Die break voorsprong gaf de Zwitser niet meer uit handen.

Djokovic overleeft vier matchpoints

Novak Djokovic heeft op wonderlijke wijze de wedstrijd naar zich toe weten te trekken. De nummer één van de wereld werkte in een marathonpartij tegen Jo-Wilfried Tsonga vier matchpoints weg om uiteindelijk met 6-1, 5-7, 5-7, 7-6 (6), 6-1 te winnen, zo schrijft persbureau Novum. Roland Garros is het enige grandslamtoernooi dat nog ontbreekt op de erelijst van de Serviër.

De Serviër kwam een set en een break voor, maar zag daarna dat Tsonga agressiever ging spelen en hem steeds vaker onder druk kon zetten. Het leverde de Fransman de tweede set op.

In de derde set ging het gelijk op, maar via een late break ging ook die set naar Tsonga. In de vierde liet de nummer vijf van de plaatsingslijst zijn tegenstander ontsnappen. Bij een 5-4 voorsprong kreeg Tsonga twee matchpunten op de opslag van Djokovic, maar die serveerde de Serviër weg. Twee games later overkwam hem hetzelfde.

Luidkeels aangespoord door het Franse publiek nam Tsonga in de tiebreak een 4-2 voorsprong. Daarna ging het echter mis. Hij verloor vier punten op rij en vervolgens ook de set. De gemiste kansen gingen in het hoofd van Tsonga zitten en een vroege break in de beslissende set kwam hij niet meer te boven.

Dames: Stosur en Errani in halve finales

Samantha Stosur en Sara Errani staan tegenover elkaar in de halve finales van Roland Garros. De als zesde geplaatste Stosur was in twee sets te sterk voor Dominika Cibulkova (15): 6-4, 6-1. Errani (21), die dit jaar al drie graveltoernooien won, was de als tiende geplaatste Angelique Kerber met 6-3, 7-6 (2) de baas.

    • Annemarie Coevert