Eurocard Mastercard

Niet dat ik een slechte geschiedenisleraar had: hij heeft mij heus wel verteld dat de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijk was.

Maar als je het ziet, is het toch andere koek.

Wie net als ik tegenwoordig iedere zondagavond gebiologeerd zit te kijken naar Apocalyps – een documentaireserie op Nederland 2 over de Tweede Wereldoorlog, volledig gemaakt van echte beelden uit die tijd – weet het zeker: dit is hoe de hel eruit heeft gezien. Europa volledig in puin. Overal lijken op straat. Brandende steden zo ver het oog reikt. Honderdduizenden uitgemergelde krijgsgevangenen met een hek eromheen. Miljoenen armpjes uit treinen, op weg naar station Gaskamer-Oost.

Als die beelden iets bewijzen, is het wel dit: Alexander Pechtold heeft de ballen verstand van framing.

Ik bedoel: kijk nu eens om je heen. Europa, zeventig jaar later. Zo onvoorstelbaar veilig dat Marokkaanse pubers al ‘straatterroristen’ worden genoemd. Zo waanzinnig democratisch dat 7 procent van de Grieken probleemloos op neonazi’s kan stemmen. Zo grenzeloos vrij dat je 8.000 kilometer rechtuit kan rijden zonder één keer je paspoort te laten zien. Zo ontstellend begeerlijk dat vluchtelingen liever verdrinken dan de oversteek niet te wagen. Zo puissant rijk dat er in crisistijd geld over is voor animal cops. Natuurlijk, opeengestapelde lichamen op straat zie je nog steeds wel eens.

Voor de Apple Store, als de nieuwe iPad uit is.

Hoeveel mag zoiets kosten? 259 euro per jaar per Henk en Ingrid? 2.000? 142 euro en 44 cent, max? Zegt u het maar.

De eurofielen trappen er steeds weer in: hun tegenstanders framen Europa als ‘duur’ en ‘bureaucratisch’ – en ze gaan erin mee. Ze zeggen ‘ja maar, ja maar, we verdienen er toch ook aan?’ Terwijl ze eigenlijk zouden moeten zeggen: inderdaad, Europa kost klauwen, maar dan ook echt klauwen vol met geld. En er zijn bizar, maar dan ook echt bizar veel regels – tot aan de toegestane lengte van een kaskomkommer toe.

Maar wat krijg je daarvoor terug? Paradise by the dashboardlight. Tien miljoen vierkante kilometer vrede. Vijf miljoen kilometer wegen richting vrijheid. 502 miljoen gelijkwaardige staatsburgers op 2 procent van het aardoppervlak.

Sommige dingen zijn onbetaalbaar. Juist voor die dingen: Eurocard Mastercard.

    • Rob Wijnberg