EU-landen beloven G7 ‘snelle actie’ bij oplossen eurocrisis

De Europese Unie zal “snel” met verdere maatregelen komen om de eurocrisis aan te pakken. Dat hebben de Europese G7-landen vandaag aan de andere G7-landen beloofd. Verder herhaalde de Spaanse premier Rajoy vanmiddag zijn oproep aan Europa om zwakke landen te steunen.

De Spaanse premier Rajoy herhaalde vandaag zijn oproep aan Europa om zwakke landen in de eurozone te steunen. Foto Reuters / Andrea Comas

De Europese Unie zal “snel” met verdere maatregelen komen om de eurocrisis aan te pakken. Dat hebben de Europese G7-landen vandaag aan de andere G7-landen beloofd. Verder herhaalde de Spaanse premier Rajoy vanmiddag zijn oproep aan Europa om zwakke landen te steunen.

De ministers van Financiën van de groep van zeven belangrijkste industrielanden (Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië) voerden vandaag urenlang telefonisch overleg over de problematiek in de eurozone. Een Japanse regeringsfunctionaris zei tegenover persbureau AFP dat alle landen het eens zijn over de ernst van de crisis en dat snel meer maatregelen nodig zijn. De VS zouden bijvoorbeeld hebben aangedrongen op het versterken van de Europese bankensector.

Spanje nu grootste zorgenkind Europa

De Europese bankensector staat onder zware druk vanwege een mogelijk faillissement van Griekenland en de zwakke staat van het Spaanse bankwezen. Zo heeft het genationaliseerde Bankia, de derde bank van Spanje, naar schatting zo’n 19 miljard euro nodig om een bankroet af te wenden. De Spaanse regering kan niet voor dat bedrag opdraaien omdat Spanje al zwaar onder druk staat van de financiële markten en daarom steeds meer rente betaalt voor het afsluiten van leningen.

De Spaanse premier Rajoy herhaalde vanmiddag in de senaat zijn oproep aan Europa om “landen in moeilijkheden te ondersteunen”. Hij pleitte voor verdere politieke integratie in Europa, de invoering van euro-obligaties, een Europese toezichthouder op de bankensector en invoering van een depositogarantiestelsel voor de Europese banken. “Europa moet zeggen dat de euro een project is dat niet terug te draaien is en niet in gevaar mag komen”, aldus Rajoy.

De afgelopen weken wordt steeds meer gespeculeerd over het herkapitaliseren van de Spaanse bankensector via het noodfonds voor de euro. Dat plan is echter omstreden omdat het noodfonds eigenlijk alleen bedoeld is om landen te redden. Rechtstreekse hulp van de Europese Centrale Bank hoeft Spanje ook niet te verwachten, zo maakte de ECB vorige week duidelijk.

Rutte voelt weinig voor Europees ‘masterplan’

Om de problemen van de eurozone op de lange termijn op te lossen zouden belangrijke Europese leiders in het geheim werken aan een ‘masterplan’ om de eurolanden politiek en economisch verder te integreren. Dat bevestigde EU-president Van Rompuy gisteren. Van Rompuy sprak vandaag in Den Haag met Rutte over de eurocrisis. De Nederlandse premier noemde het opstellen van een Europees masterplan belangrijk, maar zei het niet op alle onderdelen met Van Rompuy eens te zijn.