Elke week komt er een nieuwe belasting bij

Cijfers over de wereldeconomie zijn er dagelijks. Het verhaal daar achter vertellen onze correspondenten, elke week vanuit een ander land. Vandaag: Ierland

De berichten die de Ierse regering onverminderd trots blijft doorsturen, worden steeds optimistischer. Alleen al de afgelopen maand meldde ze: „De Europese Commissie verwacht dat de Ierse groei dit jaar 2 procent is, ondanks een zwakke Europese resultaten”.

En: „De Oeso verwacht dat het herstel van Ierland, ondanks de voortdurende begrotingsconsolidatie, verdere vaart zal krijgen.”

En: „De EU-ECB-IMF-trojka heeft zijn laatste onderzoek naar Ierland afgerond en concludeert dat het land opnieuw alle doelen heeft bereikt.”

Om vervolgens te mailen: „De Ierse economie groeit, voor het eerst sinds 2007. Ons begrotingstekort was in 2011 9,4 procent, lager dan ons doel van 10,6 procent. Onze belastinginkomsten groeien en we liggen op koers om het begrotingstekort in 2012 terug te brengen naar 8,6 procent.”

Op straat is van dat optimisme weinig te merken. Dat valt niet op bij een oppervlakkig bezoek aan het centrum van Dublin. In de straten waar alle grote winkelketens zitten, Grafton Street ten zuiden van de Liffey, en Henry Street ten noorden van die rivier, is het gezellig druk. Elders zitten de terrasjes vol, net als de pubs en restaurants.

Maar wie goed kijkt, ziet dat er nauwelijks wordt gewinkeld – de afwezigheid van tasjes met net aangeschafte spullen is opvallend. En de winkels in Grafton Street zijn inmiddels allemaal buitenlandse handen, zelfs het oer-Ierse warenhuis Brown Thomas (een soort Bijenkorf) en het beroemde Bewley’s koffiehuis, dat sinds vorige week een Starbucks is. In de restaurants in het centrum is de voertaal Spaans, Italiaans, Nederlands – toeristen, de Ieren permitteren zich een dergelijke luxe nog zelden. Taxi’s staan rijen dik te wachten op klandizie die niet komt.

Of luister zelfs eens naar de straatmuzikanten. Ze zijn van opmerkelijk hoge kwaliteit. De jongens van KeyWest blijken bijvoorbeeld een platendeal in de VS te hebben, alleen geen geld om daar te komen, noch genoeg optredens in Ierland om zich een muzikantenleven te kunnen veroorloven.

Even buiten het centrum valt het verval echt op. Dichte winkels, leegstaande woningen, straten die al in geen tijden zijn gemaakt, en iedere ochtend klokslag half tien rijen voor de kantoren van de sociale bijstand.

Want Ierland blijft een land van twee snelheden. De officiële cijfers mogen dan geleidelijk wat gunstiger worden, de Ier merkt er nog weinig van. Het gemiddeld inkomen per hoofd (in constante prijzen) bedroeg rond de eeuwwisseling ruim 33.000 euro, piekte in 2007 op ruim 41.000 euro en zakte in de jaren daarna terug naar ruim 35.000 euro vorig jaar. Wie werkt heeft, mag er dan gemiddeld in salaris niet op achteruit zijn gegaan, zijn besteedbaar inkomen is wel afgenomen.

Om aan de begrotingseisen te voldoen zijn er verschillende belastingen ingevoerd, bijvoorbeeld op drinkwater. Die is misschien slechts 100 euro, maar de invoering ervan zorgde voor het eerste echte protest in Ierland, waar water altijd gratis was.

De btw is verhoogd naar 23 procent, en ook onder meer de belasting op brandstof en de wegenbelasting zijn hoger geworden. Elke week komt er een nieuwe belastingmaatregel bij: ook begraafplaatsen zullen worden belast, was vorige week het laatste nieuws. En daar zal het zeker niet bij blijven.

Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar