Elk jaar met zes gezinnen op vakantie

Gertruud Groen (1), Swifterband:

„Deze foto is een jaar geleden gemaakt tijdens een vakantie in Ommen. Elk jaar gaan we met deze groep gezamenlijk op vakantie. We zijn met zes gezinnen. In elk gezin zat ten minste een volwassene op het Bonhoeffer College in Castricum.

„Toen we nog geen kinderen hadden, gingen we mountainbiken in Limburg, of skiën in Duitsland. Veel geld hadden we niet, dus we kwamen op de gekste plaatsen. Een keer sliepen we in het ballenhok van een gymzaal.

„Vroeger namen we genoegen met een oude caravan zonder verwarming. Maar we worden allemaal wat ouder en onze portemonnee wat ruimer. Ieder jaar werd ons verblijf wat luxer. Nu hebben we allemaal een tweepersoonskamer met douche.

„Ook de activiteiten zijn in de loop van de tijd veranderd. Met de komst van de kinderen werd het zo druk dat we vooral rondom ons verblijf zaten. De laatste jaren vermaken de kinderen zich zelf wel, en worden wij weer wat actiever.

„Vroeger hingen we rond een zwembadje in de tuin. Nu gaan de kinderen uit, en slapen ze langer uit dan de ouders. De laatste jaren verblijven we steeds in Ommen. De kinderen gaan dan ’s avonds met de trein naar Zwolle. Eerst brachten wij hen nog, maar nu gaan zij zelf. De jongens zijn wat jonger, die voetballen de hele dag. Aan ouders hebben ze geen behoefte meer.

„We kennen elkaar al zo lang, er zijn nooit problemen of strubbelingen. Iedereen gaat zijn eigen gang. Iemand kan alleen een wandeling maken, of de hele middag een boek liggen lezen. Dat is prima. Ook dit jaar gaan wij weer met de hele groep op pad. En alle kinderen gaan mee.”