Einde exposure

Arantxa Rus verloor in de achtste finales van Roland Garros. Sportief maakt ze een stap, maar financieel blijft het bikkelen.

Arantxa Rus of The Netherlands returns in her fourth round match against Kaia Kanepi of Estonia at the French Open tennis tournament in Roland Garros stadium in Paris, Monday June 4, 2012. Rus lost in three sets. (AP Photo/Michel Euler)
Arantxa Rus of The Netherlands returns in her fourth round match against Kaia Kanepi of Estonia at the French Open tennis tournament in Roland Garros stadium in Paris, Monday June 4, 2012. Rus lost in three sets. (AP Photo/Michel Euler) AP

Redacteur Tennis

Rotterdam. Mokkend en met haar racket om zich heen slaand, zo kennen we Arantxa Rus niet. Dat ze 5-0 achterstond in de derde set was gisteravond niet alleen af te lezen aan het scorebord. Tegen het slot van de achtste finale tegen de Estse Kaia Kanepi liet zij voor het eerst dit toernooi in woord en gebaar blijken hoe ze zich van binnen voelde en dat was geen fraai gezicht. Kort daarna was het over voor de laatste Nederlander in het enkelspel op Roland Garros: 6-1, 4-6 en 6-0.

Door de vierde ronde te halen, evenaarde Rus zaterdagavond de prestatie van Brenda Schultz-McCarthy in Parijs in 1993. Maar de kwartfinales bereiken op Roland Garros, zoals Manon Bollegraf in 1992 deed, bleek te veel gevraagd voor de Westlandse. Ze speelde slordig en maakte veel foute keuzes tegen de nummer 23 van de wereld. Wonderwel pakte ze de tweede set, waarna een volledig inzinking volgde in de laatste. Een ontmoeting in de kwartfinales met tennisvedette Maria Sjarapova, de rijkste sportvrouw van dit moment, zit er voor de nummer 88 van de wereld niet in.

Rus stuntte vorig jaar door de nummer twee van de wereld Kim Clijsters in de tweede ronde uit te schakelen. Het bracht haar plotselinge faam en daar heeft ze lang van kunnen profiteren. „We hebben laatst bij een toernooi voor het eerst wat startgeld onderhandeld voor haar”, zegt zaakwaarnemer Olivier van Lindonk van managementbureau IMG.

Hij is „drie jaar aan het knokken” geweest voor de speelster uit het Zuid-Hollandse Monster. Dat is nodig ook, want speelsters met een wereldranglijstnotering als die van Rus hebben het financieel niet makkelijk. „Vroeger was het vaak dat een ceo van een bedrijf iets met tennis had en dacht: wat zullen we er eens aan gaan doen? Die tijden zijn voorbij. Het eerste wat ik hoor is: ok, maar welke toernooien speelt ze dan?”

Het is dan ook niet zo dat met het behalen van de vierde ronde – voor een Nederlandse zeer bijzonder – de sponsors zich nu rond Rus verdringen. „Die staan niet te kijken van zo’n overwinning in de vorige ronde op de nummer 27 van de wereld”, zegt oud-prof en tenniscommentator Marcella Mesker. „Daarvoor moet je zoals Sjarapova [in 2004] op zeventienjarige leeftijd Wimbledon winnen.”

Sjarapova is volgens Forbes Magazine inmiddels goed voor 26 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) aan inkomsten per jaar. Een groot contrast met de Nederlandse Arantxa Rus, die de kosten voor haar trainer deelt met de tennisbond en nog gewoon thuis woont. Mesker: „Over tennissers bestaat een verkeerd beeld. De kosten rijzen echt de pan uit, voor een trainer ben je al snel een ton kwijt. Dat je door IMG onder je hoede genomen wordt, betekent niet dat je er financieel bent. Je moet echt blijven presteren. Alleen in de toptien worden de rijken rijker.”

Haar kledingsponsor Adidas heeft Rus al onder contract sinds ze doorbrak bij de junioren. Dit jaar is ze ineens een van de boegbeelden van de voorjaarscollectie tenniskleding van het Duitse merk. Opvallend voor de nummer 88 van de wereld om zo op enorme posters tussen topspelers Ana Ivanovic, Fernando Verdasco en Andy Murray te hangen. Dat heeft volgens een woordvoerder van Adidas BeNeLux niets te maken met haar prestatie vorig jaar tegen Clijsters. „We zoeken bij elke markt een lokaal gezicht.”

Het is het geluk geweest van Rus, want zo’n fotoshoot in New York leidt weer tot andere sponsors die ook toehappen, zegt Van Lindonk. „Het is toch vaak een cirkeltje. Prestaties leiden tot exposure en dat leidt weer tot meer exposure.” Hij is naar eigen zeggen nu bezig met een ambassadeurschap voor Rus van een commerciële partij, maar welke is nog geheim.

De introverte Rus is niet de meest sprankelende persoonlijkheid in het vrouwentennis, maar dat maakt volgens Mesker niet uit. „Dat ze rustig is en niet zo veel zegt, is voor sponsors niet van belang. De uitstraling naar buiten toe is goed, een echte Hollandse meid. Arantxa is leuk om te zien en dat helpt gewoon in het vrouwentennis. Ze is makkelijker te verkopen dan Svetlana Kuznetsova.”

Rus kan terugkijken op een prima toernooi en zal een flinke stap maken richting de topvijftig op de wereldranglijst. Maar nog voor ze een mogelijkheid kreeg om weer te stunten tegen de nummer twee van de wereld, dit keer Sjarapova, eindigde het avontuur in Parijs. Dat wordt weer een jaar bikkelen.

    • Bart Hinke