Een recall en een oude wond

Let deze week op twee staten: Wisconsin en New Jersey. Daar vinden bijzondere politieke gebeurtenissen plaats die de landelijke race tussen Obama en Romney kunnen beïnvloeden.

Obama eind mei tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa. Foto AFP via Getty Images / Mark Kegans

Let deze week op twee staten: Wisconsin en New Jersey. En wel hierom.

In de staat Wisconsin wordt vandaag gestemd over de mogelijke afzetting van de Republikeinse gouverneur Scott Walker. Wisconsin is sinds vorig jaar een Republikeinse proeftuin: bestuurlijk heeft de partij alle touwtjes in handen. Walker voerde een tamelijk hard, conservatief beleid, dat onder meer gericht was op bezuinigen en het breken van de macht van vakbonden. Democraten en vakbonden slaagden erin ruim een miljoen handtekeningen te verzamelen - de ondergrens om een recall-referendum te mogen houden. Peilingen laten een lichte voorsprong zien van Walker op zijn Democratische tegenkandidaat, Tom Barrett.

Dit soort recalls komt zelden voor. De laatste was in 2003, toen de Republikein Arnold Schwarzenegger in California de Democraat Gray Davis wist af te zetten. Daarvoor was het maar één keer eerder gebeurd, in 1921 in North Dakota.

Maar het is niet alleen een zeldzame politieke gebeurtenis.  De recall van vandaag heeft grote consequenties voor de landelijke race. Wisconsin geldt als een van de belangrijkste swing states, dus de uitslag is een belangrijke graadmeter voor de kansen in november voor Mitt Romney of Barack Obama. De president oogt wat ongemakkelijk over peilingen in de swing states die minder goed zijn dan verwacht, kijk maar naar onderstaand sussend bedoeld filmpje:

Walker is een vooruitgeschoven post van Romney, met nog radicalere opvattingen dan de landelijke kandidaat. Bovendien: als Walker ondanks een frontale Democratische aanval toch in het zadel blijft, zal dat het Democratische kamp in Wisconsin demoraliseren. En andersom: zetten de Democraten Walker af, dan zal dat een stimulans zijn voor Democratisch activisme.

En dan New Jersey, dat langzamerhand een groot Democratisch probleem wordt.

Vandaag kiezen Democraten in die staat een kandidaat voor een Congreszetel. Er zijn twee kandidaten: Steven Rothman en Bill Pascrell Jr. Normaal zijn dit soort gevechtjes geen nieuws voor de landelijke pers, maar in New Jersey vechten de dinosauriërs mee. Rothman wordt gesteund door president Obama, die zich nooit mengt in voorverkiezingen. En Pascrell heeft de steun van oud-president Bill Clinton. De strijd wordt langzamerhand een prestigeslag, die de herinnering aan het bittere gevecht tussen Hillary Clinton en Barack Obama uit 2008 weer oproept. Een oude wond is opengereten.

Obama neemt zijn steun serieus. Hij ontving Rothman deze week in het Oval Office (een zeldzame eer). Clinton, op zijn beurt, verscheen op campagne met Pascrell. Deze kandidaat steunde in 2008 hartstochtelijk de kandidatuur van Hillary, terwijl Rothman voor Obama koos. Obama vindt bovendien dat hij niet van Clinton mág verliezen. In het kamp-Obama leeft onvrede over het eigenzinnige gedrag van de oud-president, die vorige week op CNN lovend was over het private equity-verleden van Mitt Romney. Daarmee sloeg hij Obama een belangrijk wapen uit handen, want die doet juist zijn best Romney neer te zetten als gewetenloze graaikapitalist.

 

 

 

 

 

 

 

    • Guus Valk