Different stapt naar CGB om vergoeding homotherapie

Stichting Different stapt naar de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De christelijke zorginstelling is volgens persbureau Novum boos omdat haar therapie voor mensen die problemen hebben met hun homoseksualiteit niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars, zo bleek vanochtend.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat er geen sprake is van een psychiatrische stoornis bij mensen die om religieuze redenen problemen hebben met hun geaardheid. De oorsprong ligt volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij de geloofsovertuiging. Zorgverzekeraars hoeven de omstreden therapie dan ook niet te vergoeden.

Directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks, waar Different onder valt, is totaal verrast door de brief van Schippers. “Dit komt voor ons als een konijn uit de hoge hoed. Mensen mogen vanwege hun geloof niet uitgesloten worden van geestelijke gezondheidszorg”, zegt hij in een reactie. Volgens Van Rhee heeft iedereen recht op geestelijke gezondheidszorg, ongeacht de geloofsovertuiging.

Van Rhee: we hebben een goede kans

Van Rhee denkt een goede kans te maken bij de CGB. “Diverse juristen hebben al tegen ons gezegd dat dit een vreemde redenering is.” Wanneer de klacht wordt ingediend is nog niet duidelijk. “Het is nog even de vraag of wij dat moeten doen of de mensen die hierdoor worden getroffen.”

De omstreden homotherapie kwam in januari in het nieuws na een artikel in Trouw. Medische organisaties vonden het niks om een therapie te vergoeden waarbij homo’s zouden leren hun ‘zondige’ geaardheid te onderdrukken. Omdat Different een erkende instelling is konden verzekeraars echter niet weigeren om de therapie te vergoeden.