Canadese ‘killer’ gepakt

Een man die op internet een filmpje zou hebben gezet van zijn moord op een student, is in Berlijn opgepakt. Canadese politici ontvingen afgesneden lichaamsdelen per post.

Eric Newman alias Luka Magnotta of Vladimir Romanov
Eric Newman alias Luka Magnotta of Vladimir Romanov Foto Reuters

Eric Clinton Newman (29) werd gisteren aangehouden in een internetcafé in Berlijn terwijl hij berichten over zichzelf zat te lezen. En dat waren er heel wat. Op internet groeide Newman de afgelopen dagen uit tot een internationale beruchte vermoedelijke moordenaar, onder de naam Luka Rocco Magnotta. De ‘Canadian psycho’, zoals Magnotta in internationale media wordt genoemd, zou een video op internet hebben geplaatst waarin te zien is hoe hij een vastgebonden man met een ijsprikker doodsteekt en het lichaam in stukken hakt, onder begeleiding van muziek van de film American Psycho.

Vandaag zou hij worden voorgeleid voor een Duitse rechter, met het oog op uitlevering naar Canada, waar de moord zou zijn gepleegd.

Aanwijzingen zijn er volop. Het slachtoffer op de video is geïdentificeerd als de Chinese informaticastudent Jun Lin (33), die een bekende zou zijn van Magnotta. Magnotta, die zichzelf op internet profileert als biseksuele pornoacteur, zou de lichaamsdelen van zijn slachtoffer per post hebben gestuurd naar Canadese politieke partijen. Bij de Conservatieve Partij werd vorige week een pakketje bezorgd met een afgehakte voet. De Liberal Party ontving een hand. Een torso werd gevonden in een koffer op een vuilnisplaats in Montreal, vlakbij Magnotta’s flat. De politie kamde woensdag zijn met bloed besmeurde woning uit.

Newman wisselde vaak van naam en stijl. Hij noemde zich Magnotta, maar ook Vladimir Romanov. In 2004 stond hij terecht voor fraude, in 2005 werd hij beschuldigd van seksueel misbruik van een vrouw, maar niet veroordeeld. Volgens Canadese rechercheurs plaatste Magnotta eerder filmpjes op het internet waarop te zien is hoe hij jonge katten doodt.

Volgens de politie is Newman op zaterdag 26 mei al van Montreal naar Parijs gereisd. Op radiozender Europe 1 vertelden passagiers vanmorgen dat ze hem in het vliegtuig hadden gezien, ‘vies’ en ‘verward’.

Rechercheurs vermoeden dat hij geobsedeerd is met het verwerven van bekendheid via internet. Uiteindelijk werd hij herkend door de eigenaar van het internetcafé. Die schakelde de politie in. (AP, AFP, Reuters)