Brieven

Survival International doet niet aan misleiding

Op 8 februari j.l. plaatste NRC Handelsblad een artikel met de titel ‘Foto onbekende stam blijkt pr-stunt van actiegroep’ waarin de auteur zich afvroeg of Survival International niet ten onrechte had beweerd dat een indianenstam in Peru ‘ongecontacteerd’ was. De NRC heeft ons de gelegenheid gegeven om nog eens de feiten op een rij te zetten.

Onze berichtgeving over de Mashco-Piro bevat geen enkele onjuiste bewering. De stam is daadwerkelijk, zoals we schreven, ‘ongecontacteerd’: ze onderhouden geen vreedzame of regelmatige contacten met de mainstreamsamenleving. Ieder contact met hen eindigt doorgaans op een gewelddadige wijze, zoals ook in het specifieke geval waarover we berichtten. De manier waarop Survival gebruik maakt van de term ‘ongecontacteerd’ wordt onderschreven door de Verenigde Naties en wordt al tientallen jaren gebruikt door de pers in bijvoorbeeld Latijns Amerika. In ons persbericht en op onze website hebben we ruimschoots duidelijk gemaakt wat we ermee bedoelen. We hebben deze term nooit gebruikt om het publiek te misleiden of te suggereren dat de stam ‘onontdekt’ of ‘onbekend’ zou zijn.

In het artikel wordt gesteld dat we de Mashco-Piro hadden moeten omschrijven als ‘geïsoleerd’. Het is echter niet door een fysiek isolement, maar door het ontbreken van vreedzame contacten met de buitenwereld, dat ongecontacteerde stammen gelden als de meest bedreigde bevolkingsgroep ter wereld. Neem bijvoorbeeld onze campagne voor de Awá-stam in Brazilië (www.survivalinternational.nl/awa). We noemen hen „de meest bedreigde stam op aarde” omdat een deel van de stam weliswaar ongecontacteerd is, maar bepaald niet geïsoleerd: ze worden vrijwel volledig omsingeld door houtkappers en kolonisten.

Grotendeels dankzij de inspanningen van NGO’s als Survival International wordt in de internationale wetgeving tegenwoordig het recht erkend van ongecontacteerde stammen om met rust te worden gelaten. Nadrukkelijk is vastgelegd dat ze het recht hebben om zelf te beslissen óf, wanneer en hoe ze contact willen maken. Helaas zijn er veel mensen – en niet enkel houtkappers, oliebazen of rundveeboeren – die het moeilijk vinden om dit te accepteren. Zouden ongecontacteerde bevolkingsgroepen op de hoogte zijn van de voordelen van ‘onze’ levenswijze, zo denkt men, dan zouden ze zich graag bij ons willen aansluiten. De geschiedenis heeft echter keer op keer aangetoond dat als ze zich aansluiten bij de mainstreamsamenleving, ze onvermijdelijk terechtkomen in een onderklasse waar ze moeten zien te overleven als bedelaars of prostituees. Deze les uit het verleden wordt maar al te snel vergeten. Het is heel simpel. Als contact wordt afgedwongen kan een inheemse stam niet overleven als volk. Dit is een onherstelbare verarming van de biologische en culturele diversiteit van de mensheid.

Daarom werkt Survival International al tientallen jaren voor en namens ongecontacteerde stammen, en zullen we de komende jaren steeds opnieuw aandacht vestigen op hun problemen. Als we in de toekomst verwijzen naar de Mashco-Piro en vergelijkbare stammen, zullen we gebruik blijven maken van de term ‘ongecontacteerd’, omdat dit de meest nauwkeurige en zuivere manier is om hen te beschrijven.

Survival International

Een gok kan geld kosten

Ik word moe van mensen als briefschrijver A.P.M Gigengack (Opinie, 4 juni). Die wil een goedkope hypotheek, weet waarschijnlijk dat daaraan het risico zit dat de rente omhoog kan gaan (dat moet bij verschillende gelegenheden duidelijk zijn gemaakt) maar jammert als dat risico werkelijkheid wordt. Hij of zij had het risico ook kunnen vermijden en voor een vastere rente kunnen kiezen. Maar ja, dat kost aanvankelijk wat meer. Die vermoeidheid geldt overigens ook vele beleggers in aandelenleaseprodukten die menen dat ze er door Aegon en anderen ingeluisd zijn. Het teruglopen van de beurs heeft mij ook geld gekost. Neem gerust een gok. Maar realiseer je dat die verkeerd kan uitpakken.

Leiden

Roken erger dan heroïne?

Eerst schrijft columnist Piet Borst dat je beter heroïneverslaafde kan zijn dan roker omdat je er geen hart- of longziekten van krijgt (Wetenschap, 11 februari) en nu meldt Trimbosdirecteur Jan Walburg dat één of twee glazen alcohol per dag geen schade aanrichten, terwijl elke sigaret er een teveel is (NRC Handelsblad, 2 juni). Ik heb altijd gedacht dat je beter een roker dan een heroïneverslaafde of alcoholist als partner kan hebben, maar ik begrijp dat dit domme onwetendheid is.

Wehe den Hoorn

    • H.J. van den Doel
    • Nellie Werner
    • W.W. Mensink