'Zorgen dat niemand op ons kan zeiken'

Nadat hij met Inter alle prijzen won, leidde Wesley Sneijder in 2010 Oranje naar de WK-finale. Nu worstelt hij met zijn vorm. Niets aan de hand, zegt hij. „Maar ik begrijp de bezorgdheid.”

Dutch Wesley Sneijder (L) kicks the ball to score the 2-0 goal during the friendly football match between the Netherlands and Northern Ireland in Rotterdam on June 2, 2012, ahead of the EURO 2012 football championship. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT
Dutch Wesley Sneijder (L) kicks the ball to score the 2-0 goal during the friendly football match between the Netherlands and Northern Ireland in Rotterdam on June 2, 2012, ahead of the EURO 2012 football championship. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT AFP

Voor Wesley Sneijder (27) is de voorbereiding op het EK eigenlijk pas echt begonnen toen hij vanmiddag op Schiphol zou inchecken voor vlucht HV 8915 met bestemming Krakau. „Kijk, al die oefenwedstrijden in Nederland zijn natuurlijk leuk en aardig voor het publiek. Het geeft je een goed gevoel als je wint. En dat zorgt voor een positieve stemming bij het publiek. Maar het gaat allemaal om het EK”, stelt Sneijder. „Vanaf het moment dat we in Polen zijn kom je in een tunnel. Dan sluit je jezelf af. Dan komt er van buiten ook niemand meer binnen.”

Het zelfvertrouwen van Sneijder is groot, maar hij is vooralsnog ver verwijderd van het niveau van 2010. Destijds nam de geboren Utrechter Oranje bij de hand en leidde hij de ploeg naar de WK-finale in Zuid-Afrika. Nu worstelt hij met zijn vorm. „Twee jaar geleden kwam ik binnen met veel prijzen. Ik had met Inter alles gewonnen. Alles wat ik aanraakte veranderde in goud. Daar moet je ook geluk bij hebben. Maar het zit nog steeds in me. Dat weet ik zeker. Ik maak me geen zorgen.”

De nummer tien van Oranje kijkt met gemengde gevoelens terug op de voorbereidingsweken in Hoenderloo en Lausanne. In de reeks oefenduels met Bayern München, Bulgarije, Slowakije en Noord-Ierland kreeg Sneijder langzaam maar zeker de stijgende lijn te pakken. Sneijder eiste in de uitzwaaiwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Noord-Ierland (6-0) in de eerste helft met een assist op Robin van Persie en een doelpunt uit een vrije trap even de hoofdrol op, maar in de tweede helft ging het kaarsje snel uit. Bondscoach Bert van Marwijk stelde dat Sneijder „op weg” is om negentig minuten te kunnen spelen. „Het kan beter en het moet ook beter”, zegt Sneijder zelf.

Sneijder probeerde de discussie over zijn fitheid de afgelopen tijd de kop in te drukken. Van verschillende kanten kwam er kritiek op zijn arbeidsethos. Zo trok oud-bondscoach Marco van Basten in twijfel of Sneijder wel honderd procent voor zijn sport leeft. Sneijder wuift de kritiek weg. „Moet ik me daar nog zorgen over maken? Dat mensen van alles roepen? Nee, die tijd heb ik gehad. Ik weet van mezelf dat ik fit ben. En ze hebben hier bij de Oranje de cijfers voorhanden. Voor de rest hoef ik me toch niet te verdedigen? Al die mensen roepen maar wat op televisie. Het is vertier. Niet meer en niet minder. Als wij straks de beker pakken lopen we met z’n allen de polonaise en dan lopen de critici voorop.”

Vorige week zond de NOS de documentaire ‘De Sneijder-tapes’ uit. Toen zagen we een klein mannetje uit Utrecht dat al helemaal overtuigd van zijn kwaliteiten was. Je bent eigenlijk niets veranderd.

„Ja, dat klopt wel. Ik ben nog steeds zo. Het was voor mij ook leuk om twintig jaar terug in de tijd te gaan. Je ziet alles voorbij komen. Altijd een beetje kloten als het kan. Ik kom uit een volksbuurt [Ondiep] en daar kon je je niet verschuilen. Ik heb altijd gezegd dat ik profvoetballer wilde worden. Die bravoure is misschien een van mijn kwaliteiten.” En dan lachend: „Ik kan ook eigenlijk niets anders dan voetballen.”

Je bent een gearriveerde voetballer. Beleef je het EK nu anders dan voorheen?

„Je wordt niet meer nerveus van de eerste wedstrijden. En je weet wat er van je wordt verlangd. Zo’n eerste wedstrijd tegen Denemarken is cruciaal. Als je hem niet kunt winnen dan moet je zeker ervoor zorgen dat je hem niet verliest. Je moet een positieve stemming kweken. Winnen is de sleutel voor alles. Verlies werkt nadelig op alles. Ook op mij als persoon. Ik kan heel slecht tegen mijn verlies. Maakt niet uit wat het is. Dat heb ik van kleins af aan gehad. Dat had ik al toen ik op school slagbal speelde. Ik moest winnen. Daarom ben ik niet snel tevreden als ik niet nadrukkelijk aanwezig kan zijn.”

Is het Nederlands elftal afhankelijk van een goed spelende Sneijder?

„Dat maakt het wel makkelijker, ja. En ik wil weer belangrijk zijn voor dit elftal. Dat moet zelfs. Ik begrijp de bezorgdheid van de mensen ook wel. Ik ben zelf nog niet tevreden. Maar de vorm is er. Op de trainingen vliegen de vonken er vanaf. Alles gaat dan perfect. Hoe ik loop, hoe ik draai, hoe ik schiet. Dat moet ik omzetten naar de wedstrijden. Het heeft niets met een gebrek aan ritme te maken. Daar heb ik nooit last van gehad. Kleine dingetjes moeten nog beter. Dat heeft met gevoel te maken en is niet altijd goed onder woorden te brengen. We sluiten ons af van alles en iedereen en moeten resultaat boeken. We moeten zorgen dat niemand straks op ons kan zeiken. Alles minder dan de titel zou een teleurstelling zijn.”

Zou het niet het mooiste zijn als Oranje met goed voetbal resultaat boekt?

„Als we die beker winnen maakt het me niets uit of dat met lelijk voetbal is gebeurd. En dat kan het volk dan ook niets meer schelen. Na het WK in Zuid-Afrika stonden er na de verloren finale een miljoen mensen langs de grachten. Dat is enorm motiverend geweest. Die mensen willen we nu graag de beker laten zien.”

    • Koen Greven