VS zenden 60 procent vloot naar Stille Oceaan

De Verenigde Staten willen in de toekomst zestig procent van hun vloot in het Pacifische gebied stationeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta zaterdag op een regionale bijeenkomst over veiligheid in Singapore gezegd. Nu is nog de helft van de Amerikaanse vlooteenheden inzetbaar in het gebied en de andere helft in de Atlantische zone.

Volgens Panetta moet deze verschuiving tegen 2020 zijn beslag hebben gekregen. Dit betekent dat dan zes vliegdekschepen maar ook de meeste kruisers, torpedoboten, onderzeeërs en andere vaartuigen daar inzetbaar zullen zijn.

De minister voegde er uitdrukkelijk aan toe dat deze concentratie van maritieme macht niet tegen China is gericht. „Wij begrijpen ook allebei dat er echt geen alternatief is voor ons beiden om met elkaar contact te zoeken en onze communicatie en onze relatie te verbeteren”, zei hij bij het zogeheten Shangri-La overleg. „Dat is het soort volwassen relatie dat we uiteindelijk moeten hebben met China.”

Niettemin wordt het door veel waarnemers wel degelijk uitgelegd als een strategie die is bedoeld om de expansie van China in de regio tegen te gaan. Vorig najaar had president Obama al aangekondigd dat het gebied van de Stille Oceaan een „topprioriteit” in het Amerikaanse veiligheidsbeleid zou worden.

Veel landen in de regio tonen zich bezorgd over de snel toenemende militaire kracht van China, in het bijzonder zijn marine. Het is de laatste jaren vooral in de Zuid-Chinese Zee herhaaldelijk tot confrontaties gekomen tussen China de Filippijnen, Vietnam en andere landen.

China had zelf geen mensen op ministersniveau afgevaardigd naar het Shangri-La dialoog in Singapore, waaraan sinds 2002 veel ministers van Defensie uit de regio deelnemen.

De Chinese reactie op Panetta’s woorden was betrekkelijk terughoudend. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking noemde de plannen vanmorgen „niet opportuun”. Ook verzocht hij de VS de Chinese belangen in de regio te respecteren en „een constructieve rol” te spelen. Alle landen in de regio moeten volgens de woordvoerder het hunne doen om de vrede te helpen handhaven.