Van Rompuy werkt aan ‘masterplan’ - ‘vergt veel politieke daadkracht’

EU-leiders zullen volgens Van Rompuy voor 2013 “de belangrijkste bouwstenen presenteren voor verdere verdieping van economische en monetaire samenwerking in de Unie.” Foto Reuters / Thierry Roge

De eurozone komt waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar met een ‘masterplan’ om de diverse landen op economische vlak beter met elkaar te laten integreren. Dat zei EU-president Herman van Rompuy vandaag tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg.

Van Rompuy meldt dat tijdens de eerstvolgende EU-top, die aan het eind van deze maand plaatsvindt, EU-leiders “de belangrijkste bouwstenen zullen presenteren voor verdere verdieping van economische en monetaire samenwerking in de Unie”:

“Van deze bouwstenen is de integratie van banken een van de belangrijkste. Ik zal me vooral gaan buigen over de mogelijkheden van toezicht en depositoverzekeringen. We zijn daar druk mee bezig. We hopen voor het einde van het jaar resultaten te kunnen presenteren.”

Andere thema’s die hij noemde zijn het beleid op het gebied van begroting en belasting. EC-voorzitter José Manuel Barroso en ECB-president Mario Draghi werken samen met Van Rompuy aan de plannen.

Grote uitdaging om de eurozone op een lijn te krijgen

Economieredacteur Melle Garschagen legt uit dat het initiatief van Van Rompuy niet uit de lucht komt vallen, maar wel erg veel politieke daadkracht zal vereisen om in de realiteit te kunnen brengen:

“Mario Draghi opperde vorige week nog dat er op redelijk korte termijn eurobonds zullen worden uitgegeven, een stellingname die net als het plan van Van Rompuy als uitgangspunt heeft dat het economische beleid van een landelijk naar een Europees niveau getild moet worden. Het idee is om geen nieuwe Griekse situatie te laten ontstaan, maar het is wel de vraag of de politieke leiders van landen als Duitsland en Nederland dit gaan steunen.

Ten eerste is er een onevenwichtige situatie tussen landen in de eurozone. Het zal niet meevallen om bijvoorbeeld Spanje en Duitsland op een lijn te krijgen. Ten tweede is er in landen als Nederland ook geen sprake van een stabiele politieke situatie: in de verkiezingsstrijd is de kans niet heel groot dat partijen hier dit ‘masterplan’ zullen toejuichen.”

Rutte voor uitleg naar Kamer geroepen

Het bericht heeft inmiddels de Nederlandse politiek bereikt, en demissionair premier Rutte is door de ChristenUnie gevraagd uitleg te geven in de Kamer naar aanleiding van het plan, zo meldt CU-lijsttrekker Arie Slob op Twitter.

Twitter avatar arieslob Arie Slob ChristenUnie roept MP Rutte naar parlement om opheldering te geven over berichtgeving masterplan Euro. Ook Nederland moet kleur bekennen.

Hoge functionarissen van de Europese Unie zijn momenteel in St. Petersburg voor een top tussen de EU en Rusland. De EU-leider spreekt vandaag ondermeer met de Russische president Vladimir Poetin en EC-voorzitter Barroso.