Uitgelicht

Film

Pearl Harbor (Michael Bay, 2001, VS). Poging om, volgens het stramien van Titanic, een beroemde episode uit de geschiedenis van de twintigste eeuw met grootscheepse middelen tot leven te brengen. De grootste Amerikaanse nederlaag vóór Vietnam, gereconstrueerd door de ogen van twee bevriende piloten (Ben Affleck en Josh Hartnett) en de verpleegster (Kate Beckinsale) op wie beiden verliefd zijn. Net5, 20.30-23.55u.

Thick as Thieves (Mimi Leder, 2009, VS). Antonio Banderas als leerling van meester-inbreker Morgan Freeman die nog één laatste grote kraak moet zetten om zijn schuld aan de Russische maffia in te lossen. De beoogde buit bestaat dit keer uit een paar Fabergé-eieren. Intussen zit de politie hun op de hielen. RTL7, 20.30-22.30u.

Zathura: A Space Adventure (Jon Favreau, 2005, VS). Sciencefictionavontuur voor de hele familie, naar kinderboek van Chris Van Allsburg ( Polar Express, Little Mermaid) over twee kibbelende broers en hun oudere zus die in de kelder een oud bordspel vinden en tijdens het spelen ervan met huis en al in een intergalactische dimensie terechtkomen. Enige manier om weer thuis te komen is het spel af te maken, maar elke zet zorgt weer voor nieuwe gevaren. RTL8, 20.30-22.30u.

Moon (Duncan Jones, 2009, GB). Het debuut van regisseur Duncan Jones, die op de wereld kwam als Zowie Bowie, vertoont enige verwantschap met de geliefde thema’s van zijn beroemde vader. De film is uiterst charmante sciencefiction over de ongelofelijke eenzaamheid van de nietige mens in de onmetelijke ruimte. Sam Bell (Sam Rockwell) is een astronaut die in zijn eentje een maanstation bemant. Als hij buiten het station een ongeluk krijgt, blijkt hij toch niet zo alleen op de maan te zijn als hij had gedacht. BBC 2, 22.00-23.30u.

Harry Brown (Daniel Barber, 2009, GB). Michael Caine is te goed voor lichtelijk ranzige wraakthriller, waarin hij als oud-marinier de hangjongeren in de buurt neerknalt omdat ze zijn beste vriend vermoord zouden hebben en justitie ze daarvoor niet veroordelen kan. Met Emily Mortimer als politie-inspecteur Alice Frampton.RTL7, 22.30-00.40u.

The Terminator (James Cameron, 1984, VS). Even gewelddadige als succesvolle sf-thriller waarin Arnold Schwarzenegger half mens en half robot is. Vanuit 2027 wordt hij teruggestuurd naar 1984 om in Los Angeles de moeder van zijn latere vijand uit te schakelen.BBC 2, 23.30-01.10u.

Informatief

Les arbitres. Documentaire over scheidsrechters tijdens het EK voetbal 2008. De filmers volgden de scheidsrechters van de kleedkamer tot op het veld. Canvas, 22.00-23.05u.

Teledoc: Ouwehoeren. Veelbesproken tragikomische documentaire van Rob Schröder en Gabrielle Provaas over de zusjes Louise en Martine Fokkens, al een halve eeuw aan het pezen op de Wallen.Ned.2, 20.35-22.00u.

5 Broken Cameras. Documentaire over en van de Palestijnse boer Emad uit Bil’in, een dorpje in de buurt van Ramallah. Hij koopt zijn eerste camera wanneer zijn zoon Gibrel wordt geboren. Met de camera wil hij volgen hoe Gibrel opgroeit. Rond dezelfde tijd begint Israël met het bouwen van een scheidingsmuur rond de oprukkende Joodse nederzettingen. Daarbij wordt vaak Palestijnse grond ingepalmd. Ook dat legt Emad vast met zijn camera. Hij registreert onder andere hoe Israëlische bulldozers Palestijnse olijfbomen komen vernielen. Geregeld wordt hij geïntimideerd door Israëlische arbeiders en soldaten. De ene na de andere camera sneuvelt tijdens het filmen. Canvas, 23.05-00.40u.

Amusement

The Diamond Jubilee Concert. Rechtstreeks verslag van het concert op het plein voor Buckingham Palace ter gelegenheid van koningin Elizabeths zestigjarige regeringsjubileum. Met onder anderen Shirley Bassey, Renée Fleming, Tom Jones, Grace Jones, Lang Lang, Annie Lennox, Madness, Paul McCartney, Kylie Minogue, Cliff Richard, Robbie Williams en Stevie Wonder. BBC 1, 20.30-23.45u.

Sport

Wielrennen: Dauphiné Libéré. Samenvatting van de tweede etappe, een vrij vlakke rit over 187 km tussen Seyssins en Saint Vallier.Eurosport, 23.00-23.45u.

Tennis: Roland Garros. Hoogtepunten van de vandaag gespeelde wedstrijden. Eurosport, 23.45-00.45u.

Radio

De avonden. Marten Westerveen praat met de Amerikaanse auteur John Irving over diens nieuwste boek In One Person. Daarin vertelt de biseksuele hoofdpersoon Billy over zijn ingewikkelde leven. Verder de kronieken van Arnon Grunberg en van Wim Noordhoek.Radio 6, 21.02-23.02u.