Trolololo-hit herleeft na overlijden van ‘tekstueel genie’

Eduard Khil, aka ‘The Trolololo-man’ is dit weekend op 77-jarige leeftijd overleden, de man achter een Russische hit zonder inhoudelijke tekst. Het vrolijke nummer ging drie jaar geleden in razend tempo de wereld rond en werd een begrip op het web.

Trololo is een filmpje waarin we een zingende Khil zien, destijds een beroemde volkszanger, die een tekstloze versie van zijn lied “Ik ben blij dat ik eindelijk naar huis mag” ten gehore brengt in 1976. Het originele lied ging over een cowboy die te paard op weg was naar zijn ranch.

De tekst was voor de Sovjet echter veel te Amerikaans, die het lied censureerde. De pientere Khil nam het opbeurende nummer opnieuw op, en een kwart eeuw later werd het een wereldhit. Je bent gewaarschuwd: bij het aanklikken van onderstaand filmpje ben je de rest van de dag de klos.

Een paar weken nadat deze clip in 2009 op YouTube werd geüpload verscheen een versie waarin alleen de bulderlach die Khil in het lied gebruikt te horen is. Die viel massaal in de smaak en is in drie jaar 6,6 miljoen keer bekeken.

Bovendien merkte men op dat deze man met zijn tekst ‘Trololoo’ in zekere zin heel enthousiast ‘LOL’ aan het zingen is, en Khil werd gekroond door ‘tekstueel genie’ door sites als Buzzfeed. De vele persiflages werden ook door de Rus zelf bekeken, en hij kon ze wel waarderen zo blijkt uit onderstaande opname.

Kortom: alle ingrediënten voor een webhit waren compleet. De beste man bracht het nummer zelfs met veel plezier live nogmaals ten gehore, zo blijkt uit een filmpje dat eerder dit jaar verscheen.

    • Annemarie Coevert