Titelverdedigster Li uitgeschakeld op Roland Garros

Vorig jaar won ze het toernooi, vandaag werd Na Li in de vierde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. Foto AFP / Patrick Kovarik

Na Li kan prolongatie van haar titel op Roland Garros vergeten. De Chinese moest vanmiddag in de vierde ronde haar meerdere erkennen in qualifier Yaroslava Shvedova. De Kazachse nummer 142 van de wereld won met 3-6, 6-2, 6-0 en stuit bij de laatste acht op Petra Kvitova of Varvara Lepchenko.

Li won vorig jaar Roland Garros door Francesca Schiavone in de finale te verslaan. De Italiaanse sneuvelde zaterdag al een ronde eerder.

Bekijk hier de laatste punten van de wedstrijd.

Aanvankelijk verliep alles volgens schema voor Li, die met gemak de eerste set met 6-3 won. In het tweede bedrijf zakte haar spel echter tot een bedenkelijk niveau. Li produceerde liefst zestien onnodige fouten en leverde viermaal haar service in. Shvedova moest ook twee breaks toestaan, maar pakte desondanks de tweede set eenvoudig met 6-2.

Ook in het derde bedrijf voerde Shvedova de regie. De Kazachse, ooit de mondiale nummer 29 maar door blessureleed afgezakt op de wereldranglijst, pakte snel een 3-0 voorsprong. Li kreeg in de vierde game de mogelijkheid om de spanning terug te brengen, maar liet vier breekkansen onbenut. Shvedova liep vervolgens uit naar 5-0 en sloeg op haar tweede matchpoint toe.

Shvedova evenaarde door de zege haar beste prestatie op een grandslamtoernooi. Twee jaar terug reikte ze eveneens in Parijs tot de laatste acht.

Ook Sharapova naar kwartfinale

Maria Sharapova wist vandaag met veel pijn en moeite door te dringen tot de kwartfinale. De als tweede geplaatste Russische knokte zich in drie uur langs Klara Zakopalova uit Tsjechië: 6-4, 6-7 (5), 6-2. Sharapova kon het zich veroorloven om maar liefst 53 onnodige fouten te produceren, tegenover 48 voor haar tegenstandster.

In de kwartfinale speelt Sharapova mogelijk tegen Arantxa Rus, die dan wel eerst moet zien af te rekenen met Kaia Kanepi. De Nederlandse en Estse spelen vanavond de laatste partij op het Court Suzanne Langlen.

Bij de mannen schakelde Juan Martin del Potro de Tsjech Tomas Berdych (7) uit. De als negende geplaatste Argentijn zegevierde in vier sets: 7-6 (6), 1-6, 6-3, 7-5. Del Potro mag zich nu opmaken voor een treffen met Roger Federer, de nummer drie van de plaatsingslijst.

    • Lex Boon