Tien doden in Pakistan bij Amerikaanse drone-aanval

Het is de zesde drone-aanval in twee weken tijd.

. In Pakistan heeft een Amerikaanse drone-aanval het leven gekost aan tien mensen die ervan werden verdacht militanten te zijn. Het was de zesde aanval met een onbemand vliegtuig in de afgelopen twee weken.

Volgens twee bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendiensten werden er gisterenochtend vier raketten afgevuurd op het dorpje Mana Raghzai in Zuid-Waziristan, het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan waar zich Afghaanse militanten ophouden. Op het moment van de aanval, waren de strijders bijeen om hun medeleven te betuigen aan de broer van een militante commandant, die zaterdag werd gedood bij een Amerikaanse onbemande drone-aanval.

Pakistan heeft de Verenigde Staten herhaaldelijk verzocht om de drone-aanvallen te stoppen. Maar de VS gaan door met het drone-programma in de strijd tegen Al-Qaeda en de Talibaan. Drones worden sinds 2010 veelvuldig gebruikt tegen terrorisme in Pakistan en Afghanistan. Ze speelden een belangrijke rol in de zoektocht naar Osama Bin Laden.

Vorige maand werd bekend dat ook het leger van Iran is begonnen aan de bouw van een eigen drone. Het is een kopie van een Amerikaans onbemand gevechtsvliegtuig dat vorig jaar neerstortte boven Iran. Het leger zou erin zijn geslaagd de software te kraken. Washington noemt het onwaarschijnlijk dat er bruikbare data aan het beveiligde systeem van het vliegtuigje kan worden onttrokken. AP