Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Syrische rebellen doden tachtig soldaten bij gevechten

Twee vrouwen lopen door de ravage in de Syrische stad Homs. Foto AFP / Shaam News Network

Syrische rebellen hebben het afgelopen weekend ruim tachtig soldaten gedood bij aanvallen op controleposten en gevechten met troepen loyaal aan Assad. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een vanuit Londen opererende organisatie van de oppositie die het geweld in Syrië probeert te monitoren.

Het Observatorium baseert zich op de rebellen die claimen het afgelopen weekend meer dan honderd soldaten te hebben gedood. Lokale doktoren hebben de dood van tachtig soldaten bevestigd. Ook zouden de rebellen meerdere tanks hebben vernietigd.

Assad: crisis aangedreven door buitenlandse krachten

In een toespraak tot het Syrische parlement zei Assad gisteren dat zijn land op dit moment in een ‘echte oorlog’ verkeert. Hij wees alle verantwoordelijk voor de slachtpartij in Houla van de hand. Volgens hem zijn ‘buitenlandse samenzweerders’ en ‘terroristen’ de schuld van de onrust in het land.

Voor het weekend uitte VN-gezant Kofi Annan nogmaals zijn angst voor de uitbraak van een burgeroorlog in Syrië. De vrees bestaat dat Houla het startsein is voor sektarische wraaknemingen.

“Slachtpartijen zoals die van vorig weekend kunnen Syrië in een rampzalige burgeroorlog storten die het land nooit te boven zal komen.” - VN-topman Ban Ki-moon

Volgens de VN zijn er aanwijzingen dat Syrische regeringstroepen en pro-Assad-milities verantwoordelijk zijn voor de slachtpartij waarbij 108 mensen op brute wijze werden omgebracht.

Duizenden doden in vijftien maanden opstand

Het Syrische regime staat onder toenemende druk vanuit het westen vanwege het hardhandige neerslaan van de protesten in het land. Volgens activisten zijn er in de vijftien maanden durende opstand al 13.000 mensen omgekomen. De VN stelde het dodental een jaar na de opstand vast op 9.000, maar daar zijn inmiddels honderden doden bijgekomen.