Staatssecretaris Knapen: eurobonds niet langer taboe

Demissionair staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) is voor de invoering van euro-obligaties. Als de crisis in de muntunie voorbij is kunnen deze zogeheten eurobonds, waarmee alle eurolanden tegen hetzelfde rentetarief kunnen lenen, bijdragen aan een stabiele eurozone.

Knapen zegt dat vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Hij is daarmee de eerste Nederlandse bewindspersoon die zich in positieve bewoordingen uitlaat over dit binnen de Europese Unie fel omstreden instrument. Het kabinet heeft euro-obligaties altijd categorisch afgewezen.

Ook Knapen vindt eurobonds geen oplossing voor de huidige problemen. Maar volgens hem zou „aan het eind van de rit” wel gekeken kunnen worden naar een constructie waarbij deze gemeenschappelijke obligaties een rol spelen.

Eurolanden met een zwakke economie, zoals Griekenland en Spanje, betalen nu een hogere rente op hun staatsleningen dan landen met een sterkere economie. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en ook de nieuwe Franse president François Hollande zien de spoedige introductie van euro-obligaties als een middel om de zwakke landen te steunen. Nederland en Duitsland voelen hier niets voor, omdat daarmee voor de zwakke landen een belangrijke prikkel wordt weggenomen om hun economieën te hervormen.

Het standpunt van het Nederlandse kabinet is dat een „zinvolle discussie” over eurobonds pas mogelijk is als alle landen van de eurozone hun begrotingen op orde hebben en hun schulden hebben teruggebracht.

Knapen maakt zijn opmerkingen in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september. Europa is een belangrijk thema in de campagnes. Knapen staat klaar voor het debat. „Beter scherp dan omfloerst en via jargon”, zegt hij.

Interview Ben Knapen: De Wereld, pagina 3