Spectaculair droomduo

Solo zijn Jay-Z en Kanye West twee van de belangrijkste en succesvolste hiphopsterren van dit moment. Samen gaven ze een spetterend concert met hoogtepunten uit vijftien jaar hiphop.

Jay-Z (links) en Kanye West (rechts) tijdens een concert in Parijs afgelopen vrijdag.
Jay-Z (links) en Kanye West (rechts) tijdens een concert in Parijs afgelopen vrijdag. Foto AFP

Kanye West en Jay-Z, Watch The Throne-tour. Gehoord: 3/6, Sportpaleis Antwerpen. Herhaling: 15/6, Gelredome Arnhem

Het Watch The Throne-concert spettert vanaf opener H.A.M. Kanye West en Jay-Z staan ieder op een immense lichtgevende kubus middenin het publiek, op grote afstand van elkaar. Op die kubussen worden in slowmotion bewegende roofdieren en haaien geprojecteerd. Laserlicht flitst door de zaal.

Het is de aftrap voor een oogverblindend, explosief en ruim twee uur durend concert waarin twee van de belangrijkste en succesvolste hiphopsterren gezamenlijk een kleine veertig nummers uit hun repertoire presenteren. De chemie tussen de twee rappers die solo tot de absolute hiphoptop behoren, is spectaculair.

Met korte, verhalende bruggetjes tussen Jay-Z’s bounce-klassieker Big Pimpin, Kanye Wests wereldhit Gold Digger en Jay-Z’s razend rockende 99 Problems, maken ze met hun soepele samenspel van drie solohits live het perfecte drieluik. De twee hiphopmiljonairs functioneren gedreven als elkaars back-up. In 99 Problems rapt West de rol van de agent die Jay-Z aanhoudt. Het geeft het nummer een nieuwe dimensie.

De dramatische videobeelden en lichteffecten zijn overdonderend, maar worden strak en doeltreffend ingezet. Kanye West (34) begint zijn Jesus Walks in een simpel spotlicht terwijl boven hem de lampen een kruis vormen en hij zijn raps geknield en vol passie volbrengt. Bij het stevig pompende On to the Next One van Jay-Z (42) wordt het beeld van de in een capuchon gehulde rapper in silhouet op de groene kubus onder hem geprojecteerd, terwijl slechts groene lasers hem omlijsten.

In hun eentje beschikken de rappers al over een diepe en gevarieerde catalogus maar als het droomduo van de hedendaagse hiphopelite is de bron onuitputtelijk. In duizelingwekkende vaart schieten ze kriskras door hoogtepunten van ruim vijftien jaar muziekgeschiedenis. „We put our life in this music”, roept Jay-Z vol overtuiging, tijdens een intense uitvoering van het ijzingwekkend soulvolle hiphopnummer New Day van hun groepsalbum, met een door autotune gehaalde stem van Nina Simone. Om daarna solo op volle kracht door te gaan met zijn hits Hard Knock Life (Ghetto Anthem), Izzo (H.O.V.A.) en een rauw, uit de tenen gerapt Empire State of Mind.

In dit team is Jay-Z de ouderwets charismatische rapper die weinig moeite hoeft te doen om met zijn tegelijk achteloze en krachtige raps te overtuigen. Met een simpele blik, beweging of stembuiging laat hij de massa kolken. De omgeschoolde producer Kanye West werkt zich als rapper juist in het zweet. Hij brengt zijn onthechte robotzang uit het 808s & Heartbreak-tijdperk mooi kaal op een rode kubus en omringd door rode lasers. De twee rappers groeien naar elkaar toe, maar belangrijker is dat ze plezier lijken te putten uit het streven ook als groep naar recordhoogte te stijgen.

Hun gezamenlijke debuut Watch The Throne uit 2011 werd vanwege thema’s als excessen, decadentie en lege rijkdom als veelgelaagd kunstwerk onderschat. Maar laat u niet verblinden door het geschitter van de sieraden in het laserlicht. Het concert dat deze rappers in topvorm afsluiten met een steeds herhaalde opvoering van het verwoestend stuiterende Niggas in Paris, toont de beste livehiphop van dit moment.