Soedanezen vluchten massaal naar zuiden

Ongeveer 4.000 mensen per dag vluchten naar Zuid-Soedan om te ontsnappen aan het geweld in de Soedanese provincie Blue Nile. Zo’n 30.000 mensen leven nu in provisorische onderkomens net over de grens in Zuid-Soedan. Dat zegt de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen.

Verder naar het zuiden liggen drie grote vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties, waar 70.000 mensen worden opgevangen. Volgens Artsen Zonder Grenzen wachten nog tienduizenden mensen in Soedan op een goed moment om te vluchten. Maar de kampen van de VN zijn overvol en hebben niet genoeg watervoorraden. Er kunnen niet nog meer mensen bij, zegt de hulporganisatie. Het regenseizoen is begonnen, wat het moeilijk maakt om de geïsoleerde regio te bereiken.

De Soedanezen vluchten voor de gevechten tussen het Soedanese leger en rebellen in de zuidelijke provincies Blue Nile en Zuid-Kordofan. Ze vertellen verhalen over luchtaanvallen van de Soedanese luchtmacht. Jean-Marc Jacobs zei dat veel vluchtelingen in een zeer zwakke conditie verkeren. Sommige mensen, vooral ouderen, zijn onderweg achtergelaten. „Mensen waren te verwond of uitgeput om verder te gaan, dus die hebben ze lang de weg achtergelaten”, zegt Jacobs. „De situatie kan erger worden als de toevoer van vluchtelingen doorgaat in dit tempo.”

De rebellen van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging Noord (SPLM-N) strijden tegen het tegen het bewind van de Soedanese president Omar al-Bashir. De SPLM-N komt voort uit de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging, die onder leiding van John Garang vocht voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Toen Zuid-Soedan vorig jaar juli onafhankelijk werd, kwamen veel troepen van de SPLM vast te zitten in Zuid-Kordofan en Blue Nile.

De SPLM-N werkt samen met drie rebellenbewegingen in de West-Soedanese regio Darfur. Het Soedanese leger zei gisteren 45 rebellen te hebben gedood in Darfur, nadat die een dorp hadden aangevallen. De rebellen klagen over achterstelling en beschuldigen de Soedanese regering van etnische zuiveringen. (BBC)