Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken

Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag.
Minister Schippers op de spoedeisende hulp in het MCH Westeinde in Den Haag. Foto NRC / Merlin Daleman

Het moet maar eens afgelopen zijn met de verspilling in de zorg. Volgens demissionair minister Schippers van Volksgezondheid kunnen miljoenen euro’s bespaard worden ‘zonder dat de patiënt er minder van wordt’.

De minister start vandaag een offensief tegen de verspilling op een conferentie in Den Haag over zorg en ondersteuning in de buurt. Aanleiding voor haar initiatief zijn recente cijfers van thuisorganisatie Buurtzorg. Uit hun onderzoek bleek dat thuiszorgpatiënten gemiddeld voor honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen in huis hebben liggen.

Oplossingen zouden volgens Schippers zijn:

  • de verpakkingen kleiner maken, omdat er dan minder blijft liggen als maar een klein deel van de producten wordt gebruikt;
  • de grotere verpakkingen verdelen over meerdere patiënten;
  • minder patiënten doorverwijzen naar het ziekenhuis omdat huisartsen meer zorg in de buurt leveren;
  • zorg via internet, e-health, stimuleren.

En ‘als het kan en als het voor het effect op de patiënt niet uitmaakt’, zegt Schippers, dient de arts te kiezen voor het goedkoopste medicijn. Allemaal maatregelen die volgens haar samen miljoenen euro’s kunnen besparen.