Ronaldo in de Poolse rimboe, Van Persie kijkt uit op Wisla

Een luxehotel in Krakau, van alle gemakken voorzien, met een eigen kok en goed beveiligd. Daar verblijft Oranje. De Portugese selectie logeert minder statig op het Poolse platteland.

De Portugese selectie verblijft in Opalenica, een dorpje diep weggestopt op het platteland bij Poznan.

Als Robin van Persie tijdens het EK voetbal uit zijn hotelraam in Krakau kijkt ziet hij een straat, een fietspad en een gazon met zitjes aan de rivier Wisla. Maar de spits van het Nederlands elftal ziet vooral het leven.

Als Cristiano Ronaldo zo’n 450 kilometer noordelijker in Opalenica op hetzelfde tijdstip uit zijn hotelraam kijkt, ziet hij een schommel, een glijbaan, een klimrek, een fontein, wat houten optrekjes van een driving range voor golfers, en vooral heel veel gras. De spits van het Portugese elftal blikt in een oneindige verte.

Opmerkelijk, dat verschil in hotelkeuze. Waar de zogenaamd nuchtere Nederlanders kiezen voor een verblijf met afleiding, geven de als levenslustig te boek staande Portugezen de voorkeur aan rust. Met één overeenkomst: beide landen vonden een onderkomen dat bijna 1.200 kilometer is verwijderd van het Oekraïense Charkov, waar ze elkaar op zondag 17 juni in hun laatste groepswedstrijd treffen.

Mooi strak hotel met veel glas en een atrium, het Sheraton in de historische stad Krakau. Vijf sterren, dus van alle gemakken voorzien. Kamerprijs: zo’n 200 euro per nacht.

Mooi, romantisch, met rieten kap bedekt hotel, het Remes Sport & Spa in Opalenica, een dorpje diep weggestopt op het Poolse platteland nabij Poznan. Een sterretje minder dan het hotel in Krakau, maar met een schappelijke kamerprijs van zo’n 70 euro per nacht.

Twee EK-deelnemers, twee opvattingen. Ook over openheid. De Belgische hotelmanager Stijn Oyen in Krakau en de KNVB zijn allerminst scheutig met informatie over het hotel van Oranje. Vanwege privacy en uit het oogpunt van veiligheid, zegt men. Met uitzondering van de verblijfskosten voor de Portugese voetballers beantwoordt in Opalenica hotelmanager Jakub Wrobinski alle vragen en opent hij alle deuren.

Hoeveel kamers de Nederlandse voetbalbond heeft gereserveerd? Blijft geheim. Zal wel rond de zestig zijn, het aantal waarover Portugal beschikt in Opalenica. Maar daarmee hebben de Portugezen het volledige hotel tot hun beschikking. De Nederlanders bezetten nog lang niet eenderde van de 232 kamers in Sheraton. Verblijven de voetballers van Oranje misschien op één verdieping? De vraag stellen, is hem beantwoorden; Oyen ontkent het niet.

Wrobinski op zijn beurt laat trots de suite zien waar de Portugese bondscoach Paulo Bento verblijft. Aardig detail: het enorme tv-scherm kan de trainer zo draaien dat hij ook vanuit bad kan kijken. Alle spelers slapen in Remes op de tweede verdieping in kamers met een vide waar het bed staat; ze moeten dus de trap op om te kunnen slapen.

De kamers van de Nederlandse voetballers zijn ietsje groter dan die van de Portugezen, maar ook traditioneler ingericht. Een bed, een bureau, een zitje en een televisie. Zij hebben ook een beter gevulde minibar en de wereld aan tv-zenders tot hun beschikking, inclusief betaaltelevisie. Opvallend: de Nederlanders kunnen de Portugese televisie ontvangen, een service waar de Portugezen speciaal om hebben moeten vragen.

De speciale wensen van voetballers zijn schijnbaar uniform, want zowel de Nederlanders als de Portugezen verzochten om snel internet en een kingsize bed voor alle spelers. In Krakau is de wifi-infrastructuur speciaal voor de voetballers aangepast. Bovendien zijn alle kamers van nieuwe bedden voorzien. Diezelfde operatie wordt ook uitgevoerd in Opalenica.

Dan het eten. Dat mag vooral niet te Pools zijn. De voetballers krijgen voedsel uit eigen keuken, bereid door eigen koks. In Sheraton kan de Nederlandse kok de plaats innemen van de Poolse, die op zijn beurt de chef-kok van het Poolse voetbalteam is. In Remes krijgt de Portugese kok een plaats naast zijn Poolse collega. „Kunnen ze van elkaar leren”, zegt Wrobinski met een brede lach.

Een gevoelig onderwerp is de beveiliging. Althans in Sheraton. Oyen wil niet meer kwijt dan dat er intern standaard een 24-uursbeveiliging is. Daaraan worden tijdens het EK de beveiligers van de UEFA toegevoegd. In Opalenica is het simpel, zegt Wrobinski. „De enige weg naar het hotel wordt voor het publiek afgesloten.” En op het hotelterrein worden de Portugezen beveiligd door functionarissen van zowel het hotel als de UEFA. De zes voetbalvelden voor het hotel worden door grote schermen aan het zicht van de buitenwereld onttrokken.

Het nadeel van hun stadshotel is dat de Nederlandse voetballers naar de training vervoerd moeten worden. Zij gebruiken daarvoor het Reymana Stadion van Wisla Krakau, op zo’n tien minuten rijden. Overigens een prachtige accommodatie, dat voor de twee (verplichte) openbare trainingen plaats biedt aan 25.000 toeschouwers. Voor de enige openbare training – komende woensdagavond – zijn alle kaartjes verkocht.

De Portugezen lopen de deur van het hotel uit en staan op de trainingslocatie. Van de zes oefenvelden hebben ze er twee tot hun beschikking. De accommodatie van de plaatselijke voetbalclub met duizend plaatsen, pal naast het hotel, gebruikt Portugal voor de twee openbare trainingen, terwijl in het clubhuis de dagelijkse persconferenties worden gehouden. Nederland ontvangt de pers in het Reymana Stadion en het nabij Sheraton gelegen hotel Kossak.

Geen zorgen over het welzijn van de voetballers, vooral niet die uit Portugal. De Oranje-internationals hebben een sauna, fitness- en massageruimte en een zwembad, de Portugezen zijn nog ruimer bedeeld. Maar hun wellnessresort is dan ook gespecialiseerd, met als extraatjes modderbaden, stenenmassage en een kuur in een bad van bier.

    • Henk Stouwdam