Radio 4 zendt op Bloomsday gesproken versie Ulysses uit

Nog altijd moeite met het lezen van James Joyce’ Ulysses? Dan maar beluisteren. De Britse radiozender Radio 4 is van plan om op 16 juni, Bloomsday, een 5,5 uur durende versie van de modernistische klassieker de ether in te stralen, zo weet The Guardian. In 1982 zond het Ierse radiostation RTE ook al een keer

'After that long kiss I near lost my breath...' Actrice Barbara Jefford als Molly Bloom in een filmversie van Ulysses uit 1967

Nog altijd moeite met het lezen van James Joyce’ Ulysses? Dan maar beluisteren. De Britse radiozender Radio 4 is van plan om op 16 juni, Bloomsday, een 5,5 uur durende versie van de modernistische klassieker de ether in te stralen, zo weet The Guardian.

In 1982 zond het Ierse radiostation RTE ook al een keer Ulysses uit, maar dat nam 29,5 uur in beslag. Radio 4 wil nu een 5,5 uur durende versie in zeven delen gaan uitzenden. De reden om een radio-adaptatie te maken is dat Ulysses dit jaar negentig jaar bestaat.

Jeremy Howe van Radio 4 liet verder in de Britse krant optekenen dat Ulysses een boek is dat veel mensen willen lezen, ‘maar er geen tijd voor hebben’.

Molly Blooms beroemde, erotische monoloog zal aan het eind van de dag te horen zijn. “De seks vindt gelukkig pas laat plaats in het boek, dus dat is een gelukje”, aldus Howe.

Een interpretatie van Blooms woorden is hier te zien.

    • Sebastiaan Kort