Portugal pompt 10 miljard euro in zwakke banken

De Portugese staat steekt 10 miljard euro in vier banken. Dat maakte het Portugese ministerie van Financiën vandaag bekend. Banco Comercial Portugues krijgt 3,5 miljard. Banco Comercial, Banco BPI en Caixa Geral de Depositos (nog in staatshanden) krijgen in totaal 6,6, miljard euro.

Toen Portugal in mei vorig jaar 78 miljard euro noodsteun ontving van Europa en het IMF was al afgesproken dat maximaal 12 miljard euro gebruikt zou worden om de banksector te herkapitaliseren. De banken die nu steun ontvangen, hielden lang staatsteun af, omdat ze vreesden voor (extra) inmenging van de staat.

Eind deze maand moeten Europese banken minimaal een kernkapitaal (kernvermogen uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen) hebben van 9 procent. De Europese Bankautoriteit ziet toe op naleving van deze regel.

De Portugese minister van Financiën maakte vandaag ook bekend dat zijn land volgens het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank overeenkomstig de afspraken bezuinigt en hervormt. Als gevolg krijgt Portugal binnenkort het volgende deel van de noodlening (4,1 miljard euro) uitbetaald.

Uit nieuwe cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen blijkt dat de meeste banken bezig zijn hun balans aan te passen op strengere kapitaalseisen. Banken in de eurozone hebben in de laatste drie maanden van vorig jaar voor 580 miljard dollar internationale leningen ingetrokken. Dat is 4,7 procent van het totaal aan uitstaande vorderingen.

Franse banken bouwden leningen aan banken, bedrijven en consumenten buiten de landsgrenzen het meest af van alle financiële instellingen in het eurogebied. In het vierde kwartaal van vorig jaar hadden zij 197 miljard dollar (ofwel 5,3 procent van het totaal) internationaal uitstaan. Spaanse (35 miljard, 5,3 procent), Duitse (181 miljard 4,7 procent) en Italiaanse (32 miljard, 3,5 procent) banken volgden. Britse banken vormden de uitzondering. Tegen de trend in leenden zij juist 7 miljard (0,2 procent) meer uit.

Uit de cijfers blijkt ook dat financiële instellingen wereldwijd hun vorderingen op bedrijven, consumenten en banken in perifere Europese landen aan het afbouwen zijn. In de laatste drie maanden van vorig hadden ze ruim 250 miljard dollar minder uitstaan in Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje dan in het derde kwartaal van vorig jaar.