Portugal krijgt nieuwe tranche noodhulp

De Portugese minister van Financien Vitor Gaspar vandaag tijdens een persconferentie in Lissabon. Portugal voldoet aan de voorwaarden van zijn geldschieters (de EC en het IMF) en krijgt daarom een nieuwe tranche noodhulp overgemaakt. Foto Reuters / Hugo Correia

Portugal voldoet aan de vooraf gestelde voorwaarden en krijgt daarom de volgende tranche van zijn Europese noodhulp overgemaakt. Het gaat om een bedrag van 4,1 miljard euro.

Dat liet de Portugese minister van financiën Vitor Gaspar vandaag weten. In tegenstelling tot Griekenland, dat ook leunt op het Europese noodfonds, is Portugal goed op weg de door de Europese Commissie en het IMF opgelegde hervormingen door te voeren. Voor toezegging van elke aparte tranche wordt beoordeeld of aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.

Een jaar geleden moest het land aankloppen voor noodsteun omdat het de staatsschuld niet langer kon financieren. Inmiddels is ongeveer driekwart van het totale pakket van 78 miljard euro ontvangen.

    • Peter Zantingh