Portugal kansloos tegen Turken

In de voorbereiding op het EK voetbal in Polen en Oekraïne heeft Portugal, zondag 17 juni tegenstander van Oranje, zaterdag het laatste oefenduel verrassend met 3-1 verloren van Turkije. In Estádio da Luz in Lissabon zette Umut Bulut de Turken met twee doelpunten op een 0-2 voorsprong. Nani scoorde een half uur nog tegen, waarna ploeggenoot Cristiano Ronaldo een strafschop miste voor Portugal. Vervolgens besliste Turkije de wedstrijd door een eigen doelpunt van de Portugees Pepe.

Portugal heeft het moeilijk in aanloop naar het EK. Vorige week zaterdag speelde het in een oefenduel al teleurstellend gelijk tegen Macedonië.

Denemarken, komende zaterdag de eerste opponent van Oranje op het EK, versloeg Australië met 2-0. De Denen hadden veruit het meeste balbezit en waren vooral in de eerste helft veel sterker. Na een half uur kreeg Denemarken een strafschop, nadat Daniel Agger onderuit werd gehaald. Agger benutte de penalty zelf. Na ruim een uur maakte Andreas Bjelland, die naar FC Twente gaat, uit een hoekschop de tweede treffer.

Engeland won zaterdag op Wembley met 1-0 van België. Danny Welbeck van Manchester United scoorde na ruim een half uur. De Engelse bondscoach Roy Hodgson kan na Frank Lampard en Gareth Barry, die eerder al geblesseerd afvielen, op het EK ook geen beroep doen op Gary Cahill van Chelsea. De verdediger heeft zijn kaak op twee plaatsen gebroken. De kwetsuur ontstond na een duw van PSV’er Dries Mertens. Cahill botste daarna met zijn hoofd tegen de Engelse doelman Joe Hart. Martin Kelly van Liverpool is opgeroepen als vervanger. Mertens heeft gisteren zijn excuses aangeboden aan Cahill. John Terry raakte in het duel met de Belgen geblesseerd aan een hamstring, maar een MRI-scan wees uit dat de blessure meevalt.

Titelfavoriet Spanje won gisteren moeizaam van China. David Silva maakte vlak voor tijd het enige doelpunt: 1-0. Kroatië kwam tijdens de ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen Noorwegen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Polen, medeorganisator van het EK, won met 4-0 van voetbaldwerg Andorra.